Η Τουρκία και η Σύνοδος των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρώπης, 14 Σεπτεμβρίου 2020

Πραγματοποιείται σήμερα η σύνοδος των εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρώπης, υπό την προεδρία της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συμμετέχω στη Σύνοδο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και, ήδη, είχα την ευκαιρία να έχω έναν ενδιαφέροντα διάλογο και μια ζωντανή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, Heiko Maas. Ο Maas παραδέχτηκε ότι η Τουρκία τελεί εν αδίκω και πως η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει, προστατεύοντας την κυριαρχία όλων των μελών της.

Σε συνέχεια αυτής της τοποθέτησής του, επέμενα και έθεσα το ευρύτερο πρόβλημα “Τουρκία”, που αφορά όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για ότι συνέβη στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και, παλαιότερα, στην κυπριακή ΑΟΖ. Πιστεύω, ότι το ευρύτερο αφήγημα για την αντιδυτική Τουρκία είναι που πείθει και πρέπει διαρκώς να προβάλεται με ψυχραιμία και επιχειρήματα.

Ακολουθεί η ερώτησή που απηύθυνα στον Maas, στον πολύ περιορισμένο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου (θα υπάρξει και επίσημο δελτίο τύπου της Βουλής αργότερα μέσα στην ημέρα):

“Καλημέρα από την Αθήνα. Θα ήθελα να ακούσω το γενικότερο σχόλιο του αξιότιμου κ. Υπουργού, Heiko Maas, για την Τουρκία, πέρα από τις παράνομες και επιθετικές ενέργειές της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, στις οποίες αναφέρθηκε, ενόψει της Συνόδου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει, με άλλα λόγια, ένα ευρύτερο πρόβλημα «Τουρκία» που αφορά όλους. Αναφέρομαι:

1ον) στη σοβαρή οπισθοχώρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της Τουρκίας,
2ον) τη χρήση μιας εξαιρετικά επιθετικής ρητορικής σε βάρος των γειτόνων της, που θυμίζει την Ευρώπη του μεσοπολέμου, με την επίκληση ενός τουρκικού «ζωτικού χώρου» (Lebensraum), την εναντίωση στη Συνθήκη της Λωζάνης, στη δόξα του οθωμανικού χώρου κ.ο.κ.,
3ον) τη μετατροπή φημισμένων χριστιανικών μνημείων σε τζαμιά, όπως ο καθεδρικός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη,
4ον) τα συγχαρητήρια του Ερντογάν στον Λουκασένκο, την υποστήριξή του στον δικτάτορα Μαδούρο, τη θερμή υποδοχή ισλαμιστών και τρομοκρατών στην Κωνσταντινούπολη, την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών και
5ον) τη συνεχή παραβίαση από την Τουρκία του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, την υποστήριξη τζιχαντιστών στη Συρία, τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού και, βέβαια, την εναντίωση του Ερντογάν στην αραβο-ισραηλινή προσέγγιση.

Τούτων δοθέντων, αναρωτιέμαι ποια είναι η θέση της γερμανικής προεδρίας στο ευρύτερο ζήτημα «Τουρκία» και των σχέσεων της με την Ευρώπη, καθώς η χώρα αυτή βρίσκεται απέναντι σε μια σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων που έχουν να κάνουν τόσο με τις αξίες όσο και με τα συμφέροντα της Ευρώπης.”

Όλα αυτά τα άκουσαν 103 Ευρωπαίοι βουλευτές, πρόεδροι των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων τους, και οι βοηθοί τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι η “μάχη” ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα πρέπει και δίνεται σε πολλά μέτωπα και πως η κοινοβουλευτική διπλωματία, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα κρίσιμο πεδίο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Εδώ το επίσημο δελτίο τύπου της Βουλής των Ελλήνων

Ακολουθεί η σύνοψη της δικής μου παρέμβασης όπως δημοσιεύτηκε από τη Γερμανική Προεδρία:

Mr Dimitrios KAIRIDIS, Greek Vouli ton Ellinon, focused on Turkey and described the behaviour of Turkey’s President as 5 provocative and aggressive. Besides the tension created in the Eastern Mediterranean, Mr KAIRIDIS listed some examples, such as the Turkish decisions about Hagia Sofia and Turkish interference in Syria, in Libya and in Israel as well as Turkish support of Alexander Lukashenko and Nicolás Maduro and finally asked the German Presidency to explain how this behaviour from a candidate country could be reconciled with what the EU represented.