Μέχρι χθες βράδυ είχαν αποκατασταθεί οι περισσότερες ζημιές στην ηλεκτροδότηση. Η άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα θα διευκολύνει τα συνεργεία ώστε και τα τελευταία σπίτια χωρίς ρεύμα να επανασυνδεθούν.
Πέρα από τις επιμέρους ευθύνες, είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για την αναβάθμιση των δικτύων της. Όχι μόνο για να αποφύγει τέτοιου τύπου διακοπές ή ένα γενικότερο μπλακ άουτ.
Μετά την απολιγνιτοποίηση, θα ακολουθήσει η απανθρακοποίηση συνολικά της οικονομίας μας. Οι μεταφορές και η θέρμανση των κτιρίων θα πάψουν να βασίζονται στους υδρογονάνθρακες και η κατανάλωση της (καθαρής) ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί δραματικά.
Αύξηση θα προέλθει και από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας μετά την καθίζηση της περασμένης δεκαετίας. Και, βέβαια, η διασύνδεση των νησιών για λόγους οικονομικούς, περιβαντολλογικούς και εθνικούς (και με την Κύπρο, μετά την Κρήτη) πρέπει να ολοκληρωθεί.
Όλα αυτά καθιστούν κρίσιμο τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στη νέα εποχή. Στο μεταξύ, θα πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε να βρούμε έναν τρόπο να κόβουμε τα ξερά κλαδιά των δένδρων νόμιμα, χωρίς τη γραφειοκρατία και την κωλυσιεργία του δασαρχείου…
Για τα τελευταία γεγονότα και τον μελλοντικό σχεδιασμό θα συζητήσουμε σε λίγο με τον Πρωθυπουργό στη συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Στις φωτογραφίες με τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο χθες και με συνεργεία στους δρόμους της βόρειας Αθήνας που δίνουν τη μάχη για τη διάνοιξη των δρόμων και την απομάκρυνση των πεσμένων δένδρων. Σημειωτέον ότι και οι 14 Δήμοι της Βόρειας Αθήνας παρουσίασαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την κυκλοφορία, κυρίως στα στενά. Ο Δήμος Κηφισιάς, και ειδικά η Πολιτεία, η Εκάλη, το Καστρί και η Κάτω Κηφισιά, είχαν ίσως τα περισσότερα.