Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με τους πολίτες του Βόρειου Τομέα «Η βόρεια Αθήνα συζητά», ο Δημήτρης Καιρίδης συζήτησε με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Πολύ πριν τις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ηγήθηκε μίας ομάδας που συνέταξε τη στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο στόχος ήταν και είναι ένας: να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη. Αντλώντας από τις εμπειρίες άλλων χωρών, όπως η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, σχεδιάστηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στη διαδικασία εμβολιασμού και την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μια διαδικασία υπόδειγμα για μια καλύτερη σχέση κράτους – πολίτη. Η επιχείρηση του εμβολιασμού οργανώθηκε από μία ικανότατη ομάδα ειδικών και προγραμματιστών από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάστηκε εξ’ αρχής ψηφιακά, χωρίς χαρτιά, με τη δυνατότητα «παράλληλης διαδρομής» για τους πολίτες που δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, μέσω των φαρμακείων, και πέτυχε διότι συνεργάστηκαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Επιπλέον, η χώρα έχει πάρει τα εύσημα των ευρωπαίων εταίρων της για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την προμήθεια και τη διανομή του εμβολίου για τον COVID19.
Η πανδημία έδρασε ως ψηφιακός επιταχυντής. Η πετυχημένη εμβολιαστική διαδικασία δείχνει το δρόμο για το πώς θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Ένα Δημόσιο χωρίς χαρτί, που «σκέφτεται» έξυπνα, κινείται ευέλικτα, συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και έχει ως αποστολή την απρόσκοπτη, γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη. «Μπούσουλας» για αυτά που γίνονται και πρέπει να γίνουν, αποτελεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα, εκ των οποίων 105 από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, με οριζόντιες αλλά και κάθετες παρεμβάσεις ανά υπουργείο.
Όσον αφορά τα δίκτυα 5G, δηλαδή την επόμενη γενιά δικτύων σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, ο Υπουργός εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, θα αυξήσουν ραγδαία την ταχύτητα των συνδέσεων ίντερνετ. Η δημοπρασία για τις άδειες 5G ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με επιτυχία και σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου, σε βάθος δεκαετίας, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας ύψους έως 12,5 δισεκατομμυρίων. Για το δίκτυο σταθερού ίντερνετ, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αναβάθμισή του, ενώ θα δοθούν επιπλέον κίνητρα προκειμένου να επιλέγουν οι χρήστες συνδέσεις οπτικών ινών (VDSL & FTTx) αντί για «χάλκινες» παλαιού τύπου (ADSL).
Γρηγορότερο ίντερνετ, λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και μεγαλύτερη ευκολία στις συναλλαγές με το Δημόσιο, θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο θελκτική σε «ψηφιακούς νομάδες» υψηλών εισοδημάτων, που θα επιλέγουν να ζουν στην Ελλάδα και να εργάζονται εξ’ αποστάσεως. Ο Υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το Κράτος, θα επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η ελληνική διασπορά τη χώρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους πολλοί από τους «νέο-μετανάστες» της τελευταίας δεκαετίας.
Τη συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 3500 θεατές στο Facebook και το Youtube.
Ολόκληρη η συζήτηση εδώ: