Η Ξάνθη και η Θράκη στο προσκήνιο

Την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκα στην Ξάνθη, επικεφαλής ενός κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκε τον νομό, ενόψει της 85ης ΔΕΘ.

Είχα έτσι την ευκαιρία, μαζί με τον Βασίλης Φεύγας (Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ) και τον Σπύρος Τσιλιγγίρης(Βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ), για μια ακόμα φορά, να συνομιλήσω με τους εκπροσώπους της περιοχής. Ως μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και υπεύθυνος συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τα Οικονομικά και Αναπτυξιακά Θέματα, πιστεύω απόλυτα ότι η Θράκη αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα και η αναπτυξιακή και αμυντική θωράκισή της πρέπει να παραμένει μόνιμη φροντίδα της πολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην όμορφη και, πάντα, φιλόξενη Ξάνθη (με τη υπέροχη παλιά πόλη) συναντήθηκα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμονα, τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, Χρήστο Καραγιάννη, τον Δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης και τον Αντιδήμαρχο, Μανώλη Φανουράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ξάνθης, Ευφραιμίδης Νίκος, και τον Πρόεδρο του Επιμελητήριο Ξάνθης, Στέλιο Μωραΐτη.

Κατά την επίσκεψή μου στο Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης (που εγκαινίασε πριν 3 δεκαετίες η Μαρίκα Μητσοτάκη!), είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Αναστασία Τζαμπαζλή, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, για τις κοινωνικές προνοιακές υποδομές της Περιφέρειας ΑΜΘ και να γνωρίσω την καταπληκτική δουλειά που γίνεται στη συγκεκριμένη δομή.

Στην Ξάνθη δραστηριοποιούνται σημαντικές επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι πολλές επιχειρήσεις δεν άντεξαν την κρίση και έκλεισαν και τα άδεια “κουφάρια” στη ΒΙΠΕ Ξάνθης μαρτυρούν, πέραν κάθε αμφιβολίας, τη λαίλαπα της αποβιομηχάνισης. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που άντεξαν, καταφέρνουν σήμερα να εξάγουν, να καινοτομούν και να κρατάνε ζωντανή την τοπική οικονομία.

Κατά την επίσκεψή μου συνάντησα και ξεναγήθηκα από τον Διευθυντή της Coco-Mat Greece, Στάθη Ευστρατίου, μιας εταιρίας που έχει την παραγωγική της έδρα στη ΒΙΠΕ Ξάνθης, και που έχει γίνει διεθνώς γνωστή για τις καινοτομίες της στα φυσικά προϊόντα διαβίωσης, ξεκινώντας από τον ύπνο.

Συνάντησα, επίσης, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Άγγελο Τσατσούλη, και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Royal Mediterranean, Αλέξη Τσατσούλη, μιας αγροτοδιατροφικής επιχείρησης με πολλές εξαγωγές τυποποιημένων και επεξεργασμένων αγροτικών προϊόντων. Και οι δυο μου μίλησαν για τη δυσκολία τους να βρουν εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα, συχνά, η παραγωγή να σαπίζει στα χωράφια, γιατί δεν υπάρχουν χέρια να τη συλλέξουν.

Τέλος, επισκέφθηκα την εταιρία βερνικιών MaxiColor και συνομίλησα με την οικογένεια Παζαρλή (πατέρα, γιο και σύζυγο) για τον αγώνα που δίνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Υπάρχει πρόβλημα με την εξ Ευρώπης οριζόμενη “προβληματικότητα” που εμποδίζει βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αναπτυξιακές και ερευνητικές επιδοτήσεις και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξει.

Κλείνοντας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας ΔΕΕΠ Ξάνθης, Κώστα Πυλαρινό, που οργάνωσε, με άψογο τρόπο την επίσκεψη και τίμησε, με τον καλύτερο τρόπο, μαζί με όλους τους φίλους της οργάνωσης που έσπευσαν να με συναντήσουν, τη μακρά παράδοση φιλοξενίας των Θρακιωτών.