Η κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, με κύριο θέμα τη Μετανάστευση, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο σήμερα 19 Οκτωβρίου.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στην ανάγκη γεωστρατηγικής εγρήγορσης της Ευρώπης συνολικά, απέναντι στον κίνδυνο μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης, καθώς και στη διπλωματική προσπάθεια αναζωογόνησης της Κοινής Δήλωσης 2016 ΕΕ-Τουρκίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως η Ελλάδα συμβάλει στην ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης μέσα από την αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, την αξιόπιστη καταγραφή και ταυτοποίηση όλων των εισερχόμενων αιτούντων άσυλο αλλά και την εγρήγορση των εθνικών αρχών ασφαλείας σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Gerald Darmanin, της Αυστρίας κ. Gerhard Karner και της Βουλγαρίας κ. Kalin Stoyanov, τον Υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας κ. Eric Van Der Burg καθώς και την Υφυπουργό Μετανάστευσης του Βελγίου κ. Nicole de Moor.

Οι διμερείς αυτές συναντήσεις επιβεβαιώνουν τον ευρύτερο και ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια σφυρηλάτησης μιας πιο συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με έμφαση στην προστασία των συνόρων, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την πάταξη της παράνομης διακίνησης.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, όπως συζήτησε με τον Γάλλο και τη Βελγίδα ομόλογό του, αποδεικνύουν, πέραν κάθε αμφιβολίας, την ανάγκη μιας τέτοιας πολιτικής.