Η κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Τουρκία 

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του τουρκικού δικαστηρίου, που επέβαλε την εσχάτη των ποινών στον Οσμάν Καβάλα, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην Τουρκία η Δικαιοσύνη αποτελεί προέκταση της Προεδρίας και υποχείριο των πολιτικών σκοπιμοτήτων του Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό καθεστώς αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κατακραυγή και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτρέπει στην Τουρκία να επιμείνει στην παραβίαση των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων των πολιτών της. Η ένταση του αυταρχισμού στο εσωτερικό δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και με περισσότερο αναθεωρητισμό στο εξωτερικό, όπως η περίπτωση της Ρωσίας αποδεικνύει.

Γράφω αυτές τις γραμμές από το Στρασβούργο και την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βασικό θέμα παραμένει ο πόλεμος της Ουκρανίας που έχει συγκλονίσει συθέμελα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως, η ρωσική παραβατικότητα δεν μπορεί να γίνει δικαιολογία για την τουρκική περιφρόνηση των αρχών και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η υπόθεση του Καβάλα (με καταγωγή από την πόλη που γεννήθηκα και έζησα μέχρι τα 8, την πανέμορφη Καβάλα) είναι εμβληματική της εντεινόμενης εκτροπής και απόκλισης της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και πρακτικές.