Η επιστροφή;

Απόψεις

Σήμερα διεξάγονται εκλογές στη Βραζιλία και τη Βουλγαρία. Η Βραζιλία, μια από τις πολυπληθέστερες δημοκρατίες του πλανήτη και μια αγροδιατροφική υπερδύναμη, έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, τα τελευταία χρόνια, και από τη χαοτική και διχαστική διακυβέρνηση του νυν Προέδρου Μπολσονάρο. Τώρα, μοιάζει έτοιμη να επανεκλέξει έναν αριστερό, πρώην ριζοσπάστη, τον Λούλα. Αν ο Λούλα τα καταφέρει θα έχει πραγματοποιήσει το πιο θεαματικό “come back” στην παγκόσμια πολιτική, αφού, μόλις πρόσφατα, είχε καταδικαστεί και παραμείνει στη φυλακή για 2 σχεδόν χρόνια, για διαφθορά, πριν ανατραπεί η καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στη γειτονική Βουλγαρία, μια χώρα που έχει στραφεί δυτικά αλλά στην οποία η Ρωσία έχει παραδοσιακά μεγάλη επιρροή, οι εκλογείς φαίνεται πως θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τον πρώην κεντροδεξιό Πρωθυπουργό Μπορίσοφ, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τη φιλορωσική ακροδεξιά.

Οι πολιτικές “επιστροφές” δεν είναι πάντα πετυχημένες. Ενίοτε, μοιάζουν με “νεκραναστάσεις”. Το βέβαιο είναι ότι, συνήθως, συμβαίνουν σε χώρες όπου η πολιτική είναι συνδεδεμένη με “χαρισματικούς” ηγέτες-“μεσσίες” και περιστρέφεται γύρω από ισχυρές όμως, συχνά, διχαστικές πολιτικές προσωπικότητες