Η βόρεια Αθήνα στη Βουλή

Με χαρά υποδέχθηκα χθες στη Βουλή, φίλες και φίλους από τη βόρεια Αθήνα, για μια ξενάγηση στην έκθεση “Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δυο αιώνες μετά”.

Η Βουλή είναι το πιο εμβληματικό κτίριο της νεότερης Αθήνας και απόλυτα συνδεδεμένο με την ανάδειξη της πόλης σε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους, όπως προέκυψε από την ένδοξη Επανάσταση του 1821.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων της Επανάστασης, η Βουλή διοργανώνει μια λαμπρή έκθεση που υπογραμμίζει τόσο την εθνική όσο και τη διεθνή διάσταση της Επανάστασης των Ελλήνων. Το 1821 υπηρέτησε τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ατόμου και γι’ αυτό βασίστηκε στην αναβίωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος, αποτελεί την πολιτική εξακτίνωση του Διαφωτισμού στην τότε Ανατολή και υπογραμμίζει τον εξαρχής ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ανεξάρτητου ελληνικού έθνους.

Ευχαριστώ το Ίδρυμα της Βουλής για την άψογη συνεργασία αλλά και τη Λόλα και τη Τζένη που είναι πάντα δίπλα μου και επιμελήθηκαν τη διοργάνωση. Σύντομα θα υποδεχθούμε κι άλλες φίλες και φίλους (με σεβασμό σε όλα τα μέτρα και πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό).

Η Βουλή ανήκει στους πολίτες και στέκεται υπερήφανη, στον πάλαι ποτέ λοφίσκο της Μπουμπουνίστρας, για να υπενθυμίζει ότι θεμέλιο του πολιτεύματός μας αλλά και της ίδιας της ανεξάρτητης εθνικής μας ύπαρξης είναι η λαϊκή κυριαρχία.

Στην πρώτη φωτογραφία, δίπλα μου, ο Πρόεδρος της Βουλής και άρα “οικοδεσπότης” μας, Κώστας Τασούλας, που εκλέγεται στα Γιάννενα αλλά έχει υπάρξει δήμαρχος Κηφισιάς στη βόρεια Αθήνα…