Η Αγιά Σοφιά θα κοστίσει ακριβά στον Ερντογάν (Open TV, Open Ελλάδα, 01.07.2020)

Ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

YouTube video

Η πράξη του αυτή, πέρα από τη δικαιολογημένη οργή που προκαλεί σε κάθε Έλληνα, αποτελεί και μια ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να αναδείξει και πάλι τον εξτρεμισμό του τουρκικού καθεστώτος.

Η ελληνική διπλωματία πρέπει να στοιχίσει τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα τρίτων ισχυρών χωρών με τα ελληνικά δίκαια. Στο εξωτερικό, λίγοι νοιάζονται για τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία, όπως, για παράδειγμα, τα θαλάσσια δικαιώματα του Καστελόριζου.

Κλειδί για την επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί η ανάδειξη της Τουρκίας ως πρόβλημα της Δύσης συνολικά, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα είναι ένας περιφερειακός ταραξίας που δυναμιτίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας προκαλεί το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, ιδίως στο Κογκρέσο, και μάλιστα σε εκείνο το κομμάτι της αμερικανικής πολιτικής ζωής – τους συντηρητικούς Αμερικάνους Ευαγγελιστές – με τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει και τις πιο στενές επαφές. Αναμένουμε και την αντίδραση της Ρωσίας, της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό Ορθόδοξων Χριστιανών στον κόσμο. Στα μάτια ολοένα και περισσότερων, ο Ερντογάν εξελίσσεται στον νέο Χομεϊνί και η Τουρκία φαίνεται να υιοθετεί την ανατρεπτική ατζέντα του Ιράν των πρώτων χρόνων της Ισλαμικής Επανάστασης.

Η Ελλάδα επιμένει στη συστηματική διεθνή καταγγελία του τουρκικού εξτρεμισμού που δεν είναι μόνο ένα ελληνο-τουρκικό, αλλά ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα.

Ολόκληρη η συζήτηση στην εκπομπή Open Ελλάδα με τους Σπύρο Χαριτάτο και Γιώργο Καραμένο στις 01.07.2020 εδώ:

YouTube video