Ενόψει των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ήρθε στην περιοχή μας από το Μόναχο και τη μεγάλη ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια. Πριν έρθει στην Αθήνα, ο Μπλίνκεν πήγε στο Ιντσιρλίκ και έπειτα στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε μόνο με τον Υπουργό Εξωτερικών.
Παρά τους σεισμούς οι οποίοι δημιούργησαν προσδοκίες για μια πιο ευέλικτη τουρκική στάση σε πληθώρα ζητημάτων, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, με την Τουρκία να επιμένει στο ζήτημα της Σουηδίας. Συνεπακόλουθα, η Τουρκία δεν πήρε κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα F-16.
Στο μεταξύ, το Κογκρέσο επιχειρεί και, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, το έχει καταφέρει, να επιβάλλει τη δική του γραμμή στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε, μεταξύ άλλων και με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στο Μόναχο. Επιπλέον, η στενή και στρατηγική πια ελληνο-αμερικανική σχέση δεν ετεροκαθορίζεται και δεν εξαρτάται από τα ανεβοκατεβάσματα της τουρκο-αμερικανικής.
Στα ελληνοτουρκικά, το κλίμα έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται και επί του πεδίου. Εδώ και κάποιες μέρες, τα πράγματα πάνω από το Αιγαίο είναι τόσο ήρεμα όσο δεν ήταν ποτέ τα προηγούμενα τρία χρόνια. Υπήρξε ένα κύμα συμπάθειας στην Τουρκία προς την Ελλάδα, σε αντίθεση με την εχθροπάθεια του προηγούμενου καιρού, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος αρέσκονταν να δηλώνει ότι όλοι εχθρεύονται την Τουρκία, η Δύση, οι Αμερικάνοι, οι Ευρωπαίοι και το μακρύ τους χέρι που είναι η Ελλάδα.
Υπήρξε μια πρόταση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ έξι μέτρων-βημάτων, με σκοπό την επιστροφή στον διάλογο, στον οποίο εμείς είμαστε ξεκάθαρα ανοικτοί. Η Ελλάδα, για λόγους αρχής και ουσίας αλλά και για λόγους «φαίνεσθαι», πρέπει, μετ‘ επιτάσεως, να δείχνει ότι είναι ανοικτή στον διάλογο, καθώς βρίσκεται (και πρέπει να δείχνει πάντα και παντού ότι είναι) εν δικαίω. Θέλουμε την καλή γειτονία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Τέλος, πέρα από την αλλαγή κλίματος, για μια ουσιαστική επίλυση της ελληνο-τουρκικής διαφοράς, μέσο-μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ αισιόδοξος. Η διαφορά που μας χωρίζει με την Τουρκία είναι πολύ μεγάλη και έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αν έρθει η Ακσενέρ και ο Κιλιντσάρογλου στην εξουσία, δεν θα υπάρξει κάποια ριζική αλλαγή στην προσέγγιση της Άγκυρας στα ελληνο-τουρκικά. Η Τουρκία πιστεύει ότι το Διεθνές Δίκαιο την αδικεί, δεν το δέχεται και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει εύκολα.