Εφ΄όλης της ύλης: οικονομία, θεσμοί, εξωτερική πολιτική και εκλογές (Ellada24, Γιάννης Κουτσομύτης)

YouTube video

Καλεσμένος στο podcast Λόγος του Γιάννη Κουτσομύτη ο βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως για να πάμε στη Χάγη «εμείς καλούμε την Τουρκία να συμφωνήσουμε. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν τη γενική δικαιοδοσία της Χάγης. Δεν αναγνωρίζει φυσικά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δεν έχει υπογράψει» ενώ εξήγησε πως «Δεν είναι δυνατόν ελληνική κυβέρνηση να θέσεις ζητήματα κυριαρχίας, δηλαδή αν το ένα νησί είναι δικό μας ή όχι, στη δικαιοδοσία ενός τρίτου, που είναι η Χάγη», εξήγησε.

 «Αυτά τα ζητήματα είναι κλειστά για μας, καθορίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και θα υπερασπιστούμε μέχρι κεραίας και πολεμικά τον οποιονδήποτε αμφισβητούντα. Δεν είναι δυνατόν εμείς να προστρέξουμε – κι αυτό είναι το νόημα της παρέμβασης Βενιζέλου – να δεχθούμε την αμφισβήτηση και να αφήσουμε ένα τρίτο όργανο να αποφασίσει σχετικά».

Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, «τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όχι της κυριαρχίας, που έχει να κάνει με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο τρίτος δρόμος είναι ο πόλεμος», ο οποίος είπε πως δεν μπορεί να είναι ποτέ νικηφόρος για κανέναν.

«Να διαχωρίζουμε τον πραγματικό πατριώτη και τον υπεύθυνο πατριωτισμό, που δίνει τις μάχες, όπως τις δίνουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως τις δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σας μιλάω σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπως τις δίνω κι εγώ προσωπικά, μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη και πολλούς άξιους συναδέλφους μου στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, στη Γερουσία. Εκεί που παίζεται το παιχνίδι. Με τη γλώσσα – είδατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – που μπορούν να καταλάβουν οι Αμερικάνοι».

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σχολίασε πως «δυστυχώς έχουμε μπει σε μια δύσκολη εποχή γεωστρατηγικά, όπου τα παλιά θέσφατα δεν λειτουργούν και εδώ η περιοχή μας, με τόσους εμφυλίους, με τα Βαλκάνια μόνιμα έτοιμα να αποσταθεροποιηθούν και με μια “κακή” Τουρκία απέναντι, χρειάζεται προσοχή».

Επιπλέον, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στην κλιματική κατάρρευση του πλανήτη, η οποία είναι, όπως σημείωσε, το μεγάλο ζήτημα και «η υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα». «Αν θέλουμε τα εγγόνια μας να ζήσουν σε αυτόν τον πλανήτη, όπως ζήσαμε εμείς, πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολύ γρήγορα».

Για τις ερχόμενες εκλογές, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία της γρήγορης οικονομικής ανάταξης. «Θέλω μια προεκλογική εκστρατεία που δεν διαγκωνιζόμαστε ποιος θα μοιράσει τα περισσότερα, το οποίο είναι και αστείο και προσβλητικό στη νοημοσύνη του Έλληνα, του δοκιμασμένου, ταλαιπωρημένου ελληνικού λαού», συνέχισε. «Εγώ θέλω από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη να πουν τα δύσκολα. Τι θα κάνουν; Πως θα συνεχίσουν αυτή την πορεία;». «Εμείς αν δε βγούμε γρήγορα μπροστά, θα πάθουμε αυτό που έπαθαν τα Βαλκάνια», σχολίασε και τόνισε πως πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και να πάμε «σε εκλογές, όπου ο Έλληνας πολίτης με σκέψη και με ωριμότητα να αποφασίσει για την επόμενη τετραετία».