Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση της μετανάστευσης, 08.01.204

YouTube video

Στη συνέχεια η κα. Johansson συμμετείχε, από κοινού με τον κ. Καιρίδη, σε δημόσια συζήτηση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση της μετανάστευσης».

Τη συζήτηση προλόγισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Μετά τη συζήτηση ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Καιρίδης στην κα. Johansson, αλλά και στην επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης (DG Home) κα. Beate Gminder. Στο γεύμα συμμετείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, και εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Μάνος Λογοθέτης. Μετά το γεύμα ακολούθησε διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων και τη στρατηγική απελάσεων.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, η κα. Johansson, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Μάνος Λογοθέτης.

Κοινή συνισταμένη όλων των συναντήσεων ήταν η επιτυχία της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην αυστηρή αλλά δίκαιη φύλαξη των συνόρων και στην ενθάρρυνση νόμιμων εναλλακτικών μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Πρόσφατα, η υπερψήφιση, με πλειοψηφία άνω των 5/6 της Βουλής, της πρωτοβουλίας για την πρόσβαση των μεταναστών στη νόμιμη εργασία, απέδειξε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ανάγκη να διχάζει, αλλά μπορεί με την κατάλληλη πολιτική, να ενώνει.

Η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα την αυξημένη μεταναστευτική πίεση το 2023 χωρίς τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλες χώρες στην Ευρώπη, με ασφάλεια, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους αιτούντες άσυλο. Ο ευρύτερος πολιτικός στόχος είναι η διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας από την τοξικότητα τον διχασμό και τις εντάσεις που προκαλεί η ενδεχόμενη κακή διαχείριση του μεταναστευτικού και γι’ αυτό η ελληνική επιτυχία έχει ευρύτερη σημασία και αξία ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.