Επιστροφές, επιστροφές, επιστροφές

Πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τη Μετανάστευση στο Λουξεμβούργο. Χθες βράδυ, μόλις έφτασα, συναντήθηκα με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία ανήκει η ΝΔ, και αποτελείται από ομολόγους μου από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Συμφωνήσαμε ότι στη σημερινή Σύνοδο θα πρέπει να επιμείνουμε στο ζήτημα των επιστροφών όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Όπως εξήγησα, προϋπόθεση για να λειτουργήσει η διεθνής προστασία των προσφύγων είναι η επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων τα αιτήματα απορρίπτονται. Σήμερα οι επιστροφές είναι λίγες και πρέπει να αυξηθούν μέσα από έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συντονίζει και θα υποχρεώνει τις χώρες προέλευσης να παίρνουν πίσω τους πολίτες τους. Έτσι, θα σταλεί ένα πανίσχυρο αποτρεπτικό μήνυμα και στα κυκλώματα των διακινητών και θα αποκλιμακωθούν οι ροές. Δυστυχώς, προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ευθυγραμμιστεί απόλυτα με την αυτονόητη αυτή θέση και χρειάζεται η δική μας πίεση, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ο ασυμβίβαστος αγώνας εναντίον της λαθροδιακίνησης. Ορόσημο είναι το μεγάλο συνέδριο στις Βρυξέλλες ενάντια στο trafficking στις 28 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κυνηγήσει όλους όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα της παράνομης διακίνησης, όπως οι κατασκευαστές των φθηνών φουσκωτών.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιτείνει την αίσθηση του επείγοντος για την υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και έχει καταφέρει να το διαχειριστεί πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, παίζει ενεργό ρόλο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση με πλήθος διμερών επαφών σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.