Επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, στην Αθήνα

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, κα. Ylva Johansson, επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου όπου είχε διαδοχικές, κατ’ ιδίαν, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη.

Στη συνέχεια η κα. Johansson συμμετείχε, από κοινού με τον κ. Καιρίδη, σε δημόσια συζήτηση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση της μετανάστευσης».

Τη συζήτηση προλόγισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Καιρίδης στην κα. Johansson, αλλά και στην επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης (DG Home) κα. Beate Gminder.

Στο γεύμα συμμετείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, και εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Μάνος Λογοθέτης.

Μετά το γεύμα ακολούθησε διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων και τη στρατηγική απελάσεων.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, η κα. Johansson, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Μάνος Λογοθέτης.

Κοινή συνισταμένη όλων των συναντήσεων ήταν η επιτυχία της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην αυστηρή αλλά δίκαιη φύλαξη των συνόρων και στην ενθάρρυνση νόμιμων εναλλακτικών μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσφατα, η υπερψήφιση, με πλειοψηφία άνω των 5/6 της Βουλής, της πρωτοβουλίας για την πρόσβαση των μεταναστών στη νόμιμη εργασία, απέδειξε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ανάγκη να διχάζει, αλλά μπορεί με την κατάλληλη πολιτική, να ενώνει.

Η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα την αυξημένη μεταναστευτική πίεση το 2023 χωρίς τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλες χώρες στην Ευρώπη, με ασφάλεια, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους αιτούντες άσυλο.

Ο ευρύτερος πολιτικός στόχος είναι η διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας από την τοξικότητα τον διχασμό και τις εντάσεις που προκαλεί η ενδεχόμενη κακή διαχείριση του μεταναστευτικού και γι’ αυτό η ελληνική επιτυχία έχει ευρύτερη σημασία και αξία ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σε δηλώσεις της εξήρε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κρίσιμο τομέα της μετανάστευσης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη στενή συνεργασία της με τον κ. Καιρίδη.

Αναλυτικά η κυρία Johansson στη δήλωση της τόνισε τα εξής:

«Βρίσκομαι εδώ, για να αναγνωρίσω τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που συνεργαζόμαστε, χάρη στην ηγεσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε δει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης με οργανωμένο τρόπο.

Συζητάμε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μαζί με το φίλο μου, τον Δημήτρη (Καιρίδη), δείχνουμε μεγάλη ηγετική πρωτοβουλία όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που βλέπουμε στο μεταναστευτικό.

Συζητάμε πώς θα απομακρυνθούμε από τις παράτυπες αφίξεις, με στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, πώς μπορούμε να εντείνουμε τις επιστροφές, διασφαλίζοντας ότι όσοι δεν δικαιούνται να παραμείνουν, επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους, και ταυτόχρονα, επενδύουμε σε νόμιμες οδούς, στη νόμιμη μετανάστευση, στη μετανάστευση εργασίας, γιατί το χρειαζόμαστε αυτό. Οι κοινωνίες μας, η αγορά εργασίας μας, στερούνται πολύ εργατικό δυναμικό.

Και αυτό πρέπει να το κάνουμε με οργανωμένο τρόπο. Και χάρη στο μεγάλο επίτευγμα που καταφέραμε να πετύχουμε με τη συμφωνία για τη μετανάστευση και το ασύλου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, βρισκόμαστε τώρα σε θέση ισχύος όταν πρέπει να αποδείξουμε ότι η μετανάστευση είναι διαχειρίσιμη και ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από το χάος, να ξεφύγουμε από τις παράτυπες αφίξεις και τις παράνομες αναχωρήσεις και να μεταβούμε σε έναν εύρυθμο τρόπο, όπου χρειάζεται η μετανάστευση και καλωσορίζουμε τους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία μας.

Πρέπει να πω ότι αυτό που έχει δείξει ο Δημήτρης, κατά τη διάρκεια αυτής της αρκετά σύντομης περιόδου που είναι επικεφαλής (του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου), είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η στενή συνεργασία μας και η ηγετική ικανότητα που είχε να επιδείξει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης της Μετανάστευσης.».

Εξάλλου ο κ. Καιρίδης σε δήλωση του επεσήμανε τα εξής:

«Ευχαριστώ πολύ την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης κυρίας Ylva Johansson για τα καλά της λόγια.

Με την κυρία Johansson, έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά τα τελευταία χρόνια και εγώ προσωπικά τους τελευταίους έξι μήνες.

Η πρόοδος είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε το 2019.

Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας σε μια πολιτική που, όπως εξήγησε αναλυτικά και ο έλληνας Πρωθυπουργός, βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφενός στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και αφετέρου την ενθάρρυνση νόμιμων οδών, λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, όπως τους χρειάζεται η αναπτυσσόμενη, η ταχέως αναπτυσσόμενη, ελληνική μας οικονομία.

Εμείς προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο που μπορεί να μας ενώσει και όχι να μας διχάσει και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους ενόψει και της πολύ κρίσιμης ευρώ- εκλογικής αναμέτρησης σε λίγους μήνες από τώρα.

Η επίσκεψη της κυρίας Johansson, είναι σημαντική. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε. Υπάρχει μεταξύ μας μια πολύ καλή συνεργασία που φάνηκε και με το πρόγραμμα διευκόλυνσης τουριστικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η επιτροπή με τη δική της βοήθεια και στα αυξημένα κονδύλια τα οποία έχει εξασφαλίσει και διεκδικεί ακόμα περισσότερο η χώρα μας για το μεταναστευτικό, αλλά και σε όλη την ευρύτερη συζήτηση, η οποία ευτυχώς καταλήγει σε θετική κατεύθυνση με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μια μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης και ειδικά της Ylva Johansson.

Ευχαριστούμε πολύ που είναι εδώ, για όλη αυτή την πορεία που είχαμε μαζί και θα συνεχίσουμε έτσι ακόμα πιο πολύ.

Η Ελλάδα, όπως είπε, παρόλο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης, έχει διαχειριστεί αυτή την αύξηση της πίεσης πολύ καλύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες, είτε στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, είτε στα Δυτικά Βαλκάνια και σήμερα υπό μιαν έννοια πρωταγωνιστεί στο Συμβούλιο, στην Ευρώπη, ως ένα παράδειγμα μιας πολιτικής αυτών των δύο πυλώνων, από τη μία ενάντια στο παράνομο και από την άλλη υπέρ του νόμιμου. Σε μια Ευρώπη η οποία πραγματικά έχει διχαστεί από αυτό το ζήτημα, η Ελλάδα δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε μια αποτελεσματική, ευρωπαϊκή, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, δηλαδή, πολιτική, στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό.», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.