Δ. Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Είχαμε σημαντικές μεταναστευτικές ροές από Παλαιστίνη το τελευταίο 6μηνο – Θα ήταν αφέλεια να μην υπάρχει ανησυχία

YouTube video
«Θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία και κανένας κίνδυνος» επισήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για το ενδεχόμενο πυροδότησης του μεταναστευτικού εκ νέου, εξαιτίας της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, ενώ προσέθεσε πως μια ανθρωπιστική κρίση ή καταστροφή στη Γάζα είναι προφανές ότι μπορεί να αυξήσει ροές και ακόμα χειρότερα να υπάρξει εμπλοκή από άλλες χώρες.

«Βλέπετε με τη Χεζμπολάχ τι γίνεται. Αν υπάρξει εμπλοκή του Ισραήλ στο Λίβανο, το οποίο στεγάζει σήμερα, πέρα από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και πολλές δεκαετίες και 2,5 εκατομμύρια νέους πρόσφυγες από τη Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου εκεί, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μεγάλα μεγέθη. Όλη αυτή η αναταραχή είναι πάρα πολύ ανησυχητική, διότι προστίθεται σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο διεθνές περιβάλλον. Είχαμε αυτά που είχαμε στο Σαχέλ, με τους εμφυλίους, με τα πραξικοπήματα, με την οικονομική κρίση στην Τουρκία, τις φυσικές καταστροφές, μην ξεχνάμε ότι είχαμε έναν σεισμό στο Μαρόκο, έναν καταστροφικό σεισμό στο Αφγανιστάν, το οποίο και αυτό δίνει πολύ μεγάλες ροές, τις πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη και σε όλο αυτό το πολύ δυστοπικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί τώρα αυτή η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ήδη η Κύπρος έχει ροές από το Λίβανο με βάρκες καθημερινά Σύρων, Λιβανέζων και Παλαιστινίων και εμείς είχαμε κάποιες ροές Παλαιστινίων από τη Γάζα το προηγούμενο διάστημα μέσω Αιγύπτου και Τουρκίας» προσέθεσε ο κ. Καιρίδης.

Συγκεκριμένα, τους προηγούμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Υπουργό, η χώρα μας είχε αρκετές ροές Παλαιστινίων από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Σινά προς την Αίγυπτο. «Με τράνζιτ βίζες Αιγυπτιακές στο αεροδρόμιο του Καΐρου πετούσαν στην Κωνσταντινούπολη με Turkish και από εκεί προωθούνταν είτε προς τον Έβρο είτε κυρίως προς τα νησιά και είχαμε ένα σημαντικό ποσοστό των μεταναστευτικών ροών από την Παλαιστίνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, διαβεβαίωσε, σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται και δεν θα ζήσει καταστάσεις του 2015. «Θα έλεγα ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αποκλιμάκωση των ροών, χάρη και στην καλύτερη συνεργασία που έχουμε με την Τουρκία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχαμε μια σημαντική αύξηση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπως έχει παρατηρηθεί σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, ενώ σημείωσε ότι φέτος η Ευρώπη οδεύει προς ρεκόρ αιτήσεων ασύλου, γεγονός που «έχει χτυπήσει κόκκινο» στο πολιτικό σκηνικό και παρέπεμψε στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε Έσση και Βαυαρία, με τις πολύ αυξημένες επιδόσεις του AFD.

Ως προς τις δηλώσεις και την στάση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κυρίως την δέσμευσή του ότι η απάντηση της χώρας του στην επίθεση της Χαμάς θα αλλάξει την Μέση Ανατολή, ο κ. Καιρίδης σχολίασε πως «ο κ. Νετανιάχου πιέζεται πάρα πολύ γιατί έχει να διαχειριστεί μια μεγάλη αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, την οποία αναγκαστικά από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί παρά να χρεωθεί και ο ίδιος ως επικεφαλής της κυβέρνησης».

«Και μάλιστα η κριτική πάει και ένα βήμα παραπέρα. Αποδυνάμωσε, λένε οι αντίπαλοί του, αυτόν τον μηχανισμό μέσα από την εσωτερική αναστάτωση που προκάλεσε με τις πολλές διαδηλώσεις, θυμάστε τη δικαστική μεταρρύθμιση που ήθελε να φέρει, που δίχασε πάρα πολύ την ισραηλινή κοινωνία» προσέθεσε ο κ. Καιρίδης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνουν θα γίνουν πολλές έρευνες γύρω από τα τελευταία γεγονότα.’

«Το Ισραήλ είναι μια δυναμική και ολοζώντανη δημοκρατία που έχει μεγάλη παράδοση σε τέτοιες έρευνες. Η έρευνα που έγινε για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ απονομιμοποίησε το Εργατικό Κόμμα και έληξε την κυριαρχία του τότε, μετά από 30 χρόνια, του ιδρυτικού κόμματος του Ισραήλ. Και κάποιοι μιλάνε ότι αντίστοιχα θα υποστεί και το Λικούντ, το οποίο κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ εδώ και πολλές δεκαετίες και βεβαίως ο ίδιος ο Νετανιάχου. Αυτά όμως είναι για τη δεύτερη φάση. Προς το παρόν είναι αναγκασμένος και η σφοδρότητα της επίθεσης και η βαρβαρότητά της και το αποτρόπαιο του εγκλήματος είναι τέτοιο, να μιλάει και να πράττει πάρα πολύ σκληρά. Ωστόσο, θα έλεγα, ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μελετήσει όσο μπορεί τη Μέση Ανατολή και την παρακολουθεί τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα χρόνια, όποιος πιστεύει ότι με τη βία και με κύκλους αίματος (…) χωρίς πολιτικό πλαίσιο, χωρίς εν τέλει μία αχτίδα φωτός στον ορίζοντα, που θα δίνει μια λύση στο πρωταρχικό πρόβλημα, μπορεί να φέρει ειρήνη και σταθερότητα, νομίζω ότι και τα γεγονότα του Σαββάτου τον διαψεύδουν. Εδώ υπάρχει μια δεύτερη αποτυχία, πέρα από την επιχειρησιακή, στην οποία ίσως δεν είναι της ώρας τώρα να σταθούμε, γιατί τώρα προέχει το έγκλημα και η αντιμετώπισή του, αλλά υπάρχει αυτό και είναι ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο, η πολιτική αποτυχία. Να δώσουμε δηλαδή μια διέξοδο στο πολύ μεγάλο παλαιστινιακό πρόβλημα που υπάρχει. Και εδώ είναι μια αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, της Ευρώπης, της Αμερικής, αλλά και του ίδιου του Ισραήλ και βεβαίως όλων των εμπλεκομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο θέση δεν μπορεί να έχει η Χαμάς και τα εξτρεμιστικά φασιστοειδή στοιχεία της ακραίας βίας τα οποία τρέφονται από την αναταραχή. Αλλά εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σε δεύτερο χρόνο για να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο. Μόνο τα όπλα και τα τανκς και οι βομβαρδισμοί δεν θα μας πάνε πολύ μακριά, νομίζω, και θα μας ξαναφέρουν σε αστάθεια και ένταση, όπως το έχουν κάνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Πάρα πολλοί προσπάθησαν να λύσουν αυτά τα αδιέξοδα με τη βία, προκαλώντας νέα βία» τόνισε καταλήγοντας ο Υπουργός.