Δ. Καιρίδης – Κ. Ιωάννου: Ελλάδα και Κύπρος υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης

Tο άριστο επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον κρίσιμο τομέα του προσφυγικού-μεταναστευτικού επιβεβαίωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Συγκεκριμένα , οι κ.κ. Καιρίδης και Ιωάννου αντήλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ συζήτησαν και σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με το άσυλο και τις επιστροφές.

Ειδικότερα, ο κ. Καιρίδης συνεχάρη τον Κύπριο ομόλογο του για την αναβάθμιση του συστήματος υποδοχής και ασύλου της Κύπρου, αλλά και για τον αυξημένο αριθμό επιστροφών.

Επίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη διάρκεια της συνάντησης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας νόμιμων μεταναστευτικών οδών που θα παρακάμπτουν τα δίκτυα των διακινητών, άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την έναρξη της διαβούλευσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας με στόχο την αξιολόγηση και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία, ως ασφαλείς, γεγονός που θα επιτρέψει τις επιστροφές Σύρων μεταναστών, ιδιαίτερά από τα ευρωπαϊκά κράτη πρώτης γραμμής της Ανατολικής Μεσογείου, που δέχονται και τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα υποδοχής, αλλά και του ευρύτερου πολιτικού συντονισμού που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου στο μεταναστευτικό.