Δημήτρης Καιρίδης στο ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας»

Κ. Υπουργέ, επισκέπτεστε το προσεχές Σαββατοκύριακο το νησί της Σάμου ενώ θα επισκεφθείτε τους Φούρνους και την Ικαρία, στο πλαίσιο της περιοδείας σας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ενόψει των Ευρωεκλογών. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους Σαμιώτες;

Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Το μεταναστευτικό, που μας ταλαιπώρησε τόσο, βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, και ο τουρισμός και, ευρύτερα, η ανάπτυξη είναι σε έξαρση. Αυτό είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που φέρνω στον πανέμορφο αυτό τόπο, με τους υπέροχους κατοίκους, τη μεγάλη ιστορία και τη μοναδική ιδιοπροσωπία, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ξεχωριστό πολιτισμό και τα προϊόντα του. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι, για μια ακόμα φορά, δίπλα στους νησιώτες ακρίτες μας στον εθνικό προμαχώνα που είναι η Σάμος, και συνολικά το βορειοανατολικό Αιγαίο, για να συνομιλήσω με τους κατοίκους για τις επιτυχίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. 

-Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές και ποιος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει το αποτέλεσμα της κάλπης για το κυβερνών κόμμα σε περίπτωση απώλειας δυνάμεων;

Ο Στόχος είναι το υψηλότερο δυνατό ποσοστό ώστε να επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η αποσταθεροποίηση μιας χαλαρής ψήφου ή μιας ψήφου διαμαρτυρίας χωρίς πολιτική περίσκεψη. Είμαι αισιόδοξος, ιδίως βλέποντας περιφέρειες όπως το βόρειο Αιγαίο, που παραδοσιακά ήταν δύσκολες για τη ΝΔ, να στηρίζουν την προσπάθειά μας. Η Ελλάδα μόλις, πρόσφατα, βγήκε από μια βαθιά κρίση. Δεν έχω αμφιβολία ότι και σε αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός θα καταδικάσει τις δυνάμεις της κρίσης, του λαϊκισμού, της ανέξοδης διαμαρτυρίας, του ανορθολογισμού, της τοξικότητας και της ευρω-διάλυσης και θα επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στη ΝΔ, της μεγάλης φιλελεύθερης και ευρωπαϊκής παράταξης της πατρίδας μας, που διεκδικεί με αξιοπιστία μια καλύτερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη.

Κ. Υπουργέ, ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποιοι οι στόχοι του Υπουργείου σας για την επόμενη περίοδο;

Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι μια διαρκής πρόκληση, με δεδομένη την επιταχυνόμενη επιβάρυνση του διεθνούς περιβάλλοντος. Στη διαχείριση αυτή προσθέσαμε, από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά, ένα νέο εργαλείο, τη συνεργασία με την Τουρκία. Δίπλα και σε συμπλήρωση των προσπαθειών που καταβάλουν οι εθνικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, πετύχαμε μια καλύτερη συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, τόσο στον έλεγχο των συνόρων όσο και στην πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το αποτέλεσμα είναι χειροπιαστό και αναμφισβήτητο: οι ροές έχουν μειωθεί πάνω από 80% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου και ο αριθμός των διαμενόντων αιτούντων-άσυλο στη δομή της Σάμου πάνω από 40% μέσα σε λίγους μήνες. Ταυτόχρονα, το νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων για Τούρκους επισκέπτες τονώνει τον τουρισμό και την οικονομία των νησιών μας, φέρνει τους δυο λαούς πιο κοντά και φιλοδοξεί να αλλάξει το «μοντέλο» των διελεύσεων, εξαλείφοντας τις παράνομες και ενισχύοντας τις νόμιμες, αδειάζοντας τις δομές και γεμίζοντας τα ξενοδοχεία, με νόμιμους επισκέπτες, που έρχονται με πλοία, διαβατήρια, βίζα, παράβολο και ασφάλεια. Το να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δώσουν τη μοναδική σήμερα εξαίρεση στη ζώνη του Σένγκεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Και προϋπόθετε την αυξημένη αξιοπιστία που η Ελλάδα σήμερα απολαμβάνει διεθνώς, χάρη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.