Δηλώσεις Ίλβα Γιόχανσον και Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη | 08.01.2024

YouTube video

Οι δηλώσεις έγιναν από την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον και τον Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη μετά το πέρας της εκδήλωσης με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης», που οργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 8 Ιανουαρίου 2024. Αναλυτικά η κυρία Johansson στη δήλωσή της τόνισε τα εξής:

«Βρίσκομαι εδώ, για να αναγνωρίσω τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που συνεργαζόμαστε, χάρη στην ηγεσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε δει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης με οργανωμένο τρόπο. Συζητάμε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μαζί με το φίλο μου, τον Δημήτρη (Καιρίδη), δείχνουμε μεγάλη ηγετική πρωτοβουλία όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που βλέπουμε στο μεταναστευτικό.

Συζητάμε πώς θα απομακρυνθούμε από τις παράτυπες αφίξεις, με στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, πώς μπορούμε να εντείνουμε τις επιστροφές, διασφαλίζοντας ότι όσοι δεν δικαιούνται να παραμείνουν, επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους, και ταυτόχρονα, επενδύουμε σε νόμιμες οδούς, στη νόμιμη μετανάστευση, στη μετανάστευση εργασίας, γιατί το χρειαζόμαστε αυτό.

Οι κοινωνίες μας, η αγορά εργασίας μας, στερούνται πολύ εργατικό δυναμικό. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε με οργανωμένο τρόπο. Και χάρη στο μεγάλο επίτευγμα που καταφέραμε να πετύχουμε με τη συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, βρισκόμαστε τώρα σε θέση ισχύος όταν πρέπει να αποδείξουμε ότι η μετανάστευση είναι διαχειρίσιμη και ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από το χάος, να ξεφύγουμε από τις παράτυπες αφίξεις και τις παράνομες αναχωρήσεις και να μεταβούμε σε έναν εύρυθμο τρόπο, όπου χρειάζεται η μετανάστευση και καλωσορίζουμε τους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία μας.

Πρέπει να πω ότι αυτό που έχει δείξει ο Δημήτρης, κατά τη διάρκεια αυτής της αρκετά σύντομης περιόδου που είναι επικεφαλής (του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου), είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η στενή συνεργασία μας και η ηγετική ικανότητα που είχε να επιδείξει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης της Μετανάστευσης».

Εξάλλου ο κ. Καιρίδης σε δήλωσή του επεσήμανε τα εξής: «Ευχαριστώ πολύ την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης κυρίας Ylva Johansson για τα καλά της λόγια. Με την κυρία Johansson, έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά τα τελευταία χρόνια και εγώ προσωπικά τους τελευταίους έξι μήνες. Η πρόοδος είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε το 2019. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας σε μια πολιτική που, όπως εξήγησε αναλυτικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφενός στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και αφετέρου την ενθάρρυνση νόμιμων οδών, λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, όπως τους χρειάζεται η αναπτυσσόμενη, η ταχέως αναπτυσσόμενη, ελληνική μας οικονομία.

Εμείς προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο που μπορεί να μας ενώσει και όχι να μας διχάσει και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους ενόψει και της πολύ κρίσιμης ευρώ- εκλογικής αναμέτρησης σε λίγους μήνες από τώρα. Η επίσκεψη της κυρίας Johansson, είναι σημαντική. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε. Υπάρχει μεταξύ μας μια πολύ καλή συνεργασία που φάνηκε και με το πρόγραμμα διευκόλυνσης τουριστικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η επιτροπή με τη δική της βοήθεια και στα αυξημένα κονδύλια τα οποία έχει εξασφαλίσει και διεκδικεί ακόμα περισσότερο η χώρα μας για το μεταναστευτικό, αλλά και σε όλη την ευρύτερη συζήτηση, η οποία ευτυχώς καταλήγει σε θετική κατεύθυνση με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μια μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης και ειδικά της Ylva Johansson.

Ευχαριστούμε πολύ που είναι εδώ, για όλη αυτή την πορεία που είχαμε μαζί και θα συνεχίσουμε έτσι ακόμα περισσότερο. Η Ελλάδα, όπως είπε, παρόλο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης, έχει διαχειριστεί αυτή την αύξηση της πίεσης πολύ καλύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες, είτε στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, είτε στα Δυτικά Βαλκάνια και σήμερα υπό μίαν έννοια πρωταγωνιστεί στο Συμβούλιο, στην Ευρώπη, ως ένα παράδειγμα μιας πολιτικής αυτών των δύο πυλώνων, από τη μία ενάντια στο παράνομο και από την άλλη υπέρ του νόμιμου. Σε μια Ευρώπη η οποία πραγματικά έχει διχαστεί από αυτό το ζήτημα, η Ελλάδα δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε μια αποτελεσματική, ευρωπαϊκή, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, δηλαδή, πολιτική, στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.