Απάντηση Δημήτρη Καιρίδη στην επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ» κ. Τάσου Οικονομόπουλου, προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «Ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις εις βάρος μας μετά την υπογραφή του πρόσφατου πρωτοκόλλου συνεργασίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας».
Μην μου βάζετε λόγια που δεν είπα. Είπα ότι είμαστε σε επικοινωνία με την ιταλική Κυβέρνηση και στηρίζουμε τις προσπά
α, το MED5, για να έχουμε αυτόν τον συντονισμό και την κοινή γραμμή στις Βρυξέλλες για την από κοινού αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης.
Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της εξωχωρικής, εξωεδαφικής διαδικασίας επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Έχει πρωτοστατήσει η Βρετανία. Είχα πρόσφατα και την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν στο γραφείο μου για την περίφημη πρότασή της για τη Ρουάντα. Και τώρα βέβαια η Μελόνι, επί ευρωπαϊκού βέβαια εδάφους, στην Αλβανία. Είναι μία συζήτηση η οποία έχει ένα περισσότερο θεωρητικό παρά πρακτικό ενδιαφέρον, αν μου επιτρέπετε.
Έρχομαι, όμως, στα δύο θέματα που αναφέρατε. Καταρχάς, για τους Αλβανούς και την πορεία τους προς τα νότια. Θέλω να σας πληροφορήσω, γιατί εμένα πάντα μου αρέσει να μιλάω επί του πραγματικού και με στοιχεία, ότι ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα βαίνει μειούμενος. Όποιες εντυπώσεις και αν δημιουργούν ενίοτε τα μέσα ενημέρωσης και διάφοροι -πώς να το πούμε;- σπεκουλαδόροι, η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθυσμός βαίνει μειούμενος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών αλβανικής καταγωγής που από τα στοιχεία φαίνεται ότι έχει μειωθεί κατά διακόσιες χιλιάδες την τελευταία πενταετία. Είναι τώρα γύρω στις τριακόσιες ογδόντα χιλιάδες, ενώ παλαιότερα ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο και έχουν φύγει από την Ελλάδα, είτε πίσω στην Αλβανία είτε στην Ιταλία
και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας τα γνωστά ζητήματα που έχουμε στην αγορά εργασίας, για τα οποία θα συζητήσουμε ενδεχομένως σε άλλη επίκαιρη ερώτηση. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ως προς τους παράνομους δε μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, φέτος είναι περίπου σαράντα χιλιάδες, σε σύνολο αφίξεων πάνω από τριάντα εκατομμύρια νόμιμες αφίξεις. Είχαμε και ένα 0,1% παράνομων αφίξεων, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να μηδενίσουμε. Η πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού και ότι όσοι έρχονται, ως επί το πλείστον συνεχίζουν στη συνέχεια για τη Γερμανία και αλλού. Περί αυτού πρόκειται και αυτό δείχνουν τα στοιχεία.
Τώρα ως προς τη Γρανάδα, να σας διορθώσω. Πράγματι, στη Γρανάδα, που δεν ήταν της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας -για να μην μπερδεύουμε τις διάφορες συναντήσεις-, συμμετείχαν και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ξέρετε -για παράδειγμα, η Αρμενία-, δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν λόγω του βέτο της Ουγγαρίας κ.λπ.
Όμως, για να το μάθουμε, να το ξέρουμε, να το καταλάβουμε επιτέλους, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου θα προχωρήσει παρά τη διαφωνία της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπουν οι συνθήκες. Δεν χρειάζεται ομοφωνία. Δεν έχουμε ομοφωνία. Θα προχωρήσουμε με μειοψηφούσες τις δύο αυτές χώρες. Θα δούμε τώρα την Πολωνία, γιατί στο μεταξύ
έχουμε αλλαγή κυβέρνησης στην Πολωνία προς το ευρωπαϊκότερο να πούμε. Χαιρετίζω τη νίκη του ομογάλακτου συγγενούς κόμματος του Ντόναλντ Τουσκ, που θα είναι, από ό,τι φαίνεται, ο επόμενος Πρωθυπουργός της Πολωνίας, ώστε να μείνει η Ουγγαρία μόνη σε αυτήν την καταψήφιση.
Χαιρετίζω και τη δική σας φιλοευρωπαϊκότητα ωστόσο. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Καταλαβαίνω ότι εσείς υπερψηφίζετε το σύμφωνο και την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση της ολοένα και καλύτερης, περισσότερης ευρωπαϊκής συνεννόησης.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.