Αυξάνεται η πίεση στην Τουρκία

Η χθεσινή έγκριση, και από τα δύο αμερικανικά κόμματα, της τελικής διατύπωσης σχεδίου νόμου σε βάρος της Τουρκίας, που πέρασε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, είναι μια σημαντική εξέλιξη.

Στο σχέδιο νόμου περιέχεται διάταξη που υποχρεώνει τις ΗΠΑ να επιβάλλουν τουλάχιστον 5 κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των S-400, εντός 30 ημερών, από την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), του 2017.

Κι επειδή χωρίς αμυντικό προϋπολογισμό ο αμερικανικός στρατός δεν θα πληρώνεται, η έγκριση του σ.ν. του προϋπολογισμού θεωρείται μάλλον δεδομένη, άρα πολύ πιθανή θεωρείται και η επιβολή των κυρώσεων στην Άγκυρα.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι με το νόμο που επιβάλλονται οι κυρώσεις CAATSA κατά της Τουρκίας, ανανεώνονται και επεκτείνονται και οι κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στον Nord Steam 2, για απευθείας μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία. Αυτό, ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι το εισπράττουν ως σαφές μήνυμα (και) της νέας αμερικανικής προεδρίας προς την Γερμανία.

Η χτεσινή εξέλιξη έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημειώθηκε μια εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, που συνεδριάζει στις 10-11 Δεκεμβρίου.