Ανθρωπιστική Τραγωδία (Απογευματινή)

Η Τουρκία, αλλά και η βόρεια Συρία, επλήγη από ισχυρότατους σεισμούς. Ήδη, εκτυλίσσεται μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς και, ακόμα περισσότερους, άστεγους.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, στα νοτιοανατολικά, στην οποία έχουν συρρεύσει, τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες. Επιπλέον, η ποιότητα κατασκευής των κτιρίων είναι ανεπαρκής και η τήρηση των στοιχειωδών αντι-σεισμικών οικοδομικών κανονισμών περιστασιακή. Το κρύο και η κακοκαιρία μειώνουν περαιτέρω το προσδόκιμο επιβίωσης όσων εγκλωβισμένων επέζησαν το αρχικό πλήγμα. Στις επόμενες μέρες, ο αριθμός των απωλειών αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Ήδη, οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Το γεγονός ότι παραμέρισαν το εθνικιστικό τους μένος άμεσα είναι θετικό και δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έχουν να διαχειριστούν. Η διεθνής κοινότητα και, ιδίως, η Ευρώπη και η Δύση, οφείλουν να ανταποκριθούν με γενναιοδωρία. Η Ελλάδα θα κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον. Και θα στείλει το μήνυμα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο σήμερα τουρκικό λαό.

Η άμεση ανταπόκρισή μας είναι και μια πολιτική πράξη. Μετά από χρόνια κατά τα οποία ο τουρκικός λαός δηλητηριάστηκε με μια ξενόφοβη, αντι-δυτική και ανθελληνική εχθροπάθεια, μέσα από ένα κατασκευασμένο αφήγημα που ήθελε την Τουρκία θύμα της Δύσης, η μαζική ανθρωπιστική μας βοήθεια μπορεί να συμβάλει σε μια νέα ανάγνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τον έξω κόσμο. Για μας τους Έλληνες αυτό είναι μακροπρόθεσμα κρίσιμο και ο διπλός σεισμός προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία.

Η Ελλάδα είναι αυστηρή και αποφασισμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της αλλά, ταυτόχρονα, μεγάθυμη και ανοιχτή στη συνεργασία και τη βοήθεια προς την Τουρκία. Την ώρα αυτής της πολύ μεγάλης δοκιμασίας για τους γείτονες, εκπέμπει το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν και, πάνω σε αυτά, οφείλουν οι υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες να χτίσουν για το αμοιβαίο κοινό καλό. Πέρα από τη δική μας εθνική προσπάθεια, μπορούμε να πρωτοστατήσουμε στην Ευρώπη για μια γενναία βοήθεια που θα σώσει ζωές και θα αμβλύνει το τραύμα της καταστροφής, στέλνοντας το μήνυμα της ευαίσθητης, ανοιχτής και αλληλέγγυας Ευρώπης.

Την ώρα που ο σεισμός αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της «ερντογανικής ανάπτυξης», τις ανεπάρκειες του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, τη διαφθορά και την αναλγησία των «ευσεβών» κρατικών λειτουργών του κομματικού κράτους που έχτισαν οι ισλαμιστές την τελευταία εικοσαετία, η Ευρώπη οφείλει να εκπέμψει ένα μήνυμα που θα την καθιστά σεβαστή και ελκυστική.