Αλλαγή σελίδας για τη Γερμανία;

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με τους πολίτες του Βόρειου Τομέα: «Η βόρεια Αθήνα συζητά», ο Δημήτρης Καιρίδης συνομίλησε με τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο για τις γερμανικές εκλογές και τη σημασία τους για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μία αλλαγή σελίδας, και για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ειδικό πολιτικό βάρος της Μέρκελ θα «λείψει» από τα ευρωπαϊκά συμβούλια και τις δύσκολες αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρει η Ε.Ε στο προσεχές μέλλον.

Η Άγκελα Μέρκελ, κλήθηκε να ισορροπήσει μεταξύ δύο ιδεολογικών πόλων. Από τη μία είχε τον ευρωατλαντικό πόλο, όπως τον κληρονόμησε από τον Χέλμουτ Κολ, που είχε ως απώτερο σκοπό μία ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μία γερμανική Ευρώπη και, από την άλλη, είχε να διαχειριστεί τη λογική Σόιμπλε, που ήταν θιασώτης ενός στενού δημοσιονομικού «κορσέ» στα γερμανικά πρότυπα, ακόμα και όταν αυτό ήταν σε βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε συνταρακτικές αλλαγές όσον αφορά τη γεωστρατηγική κατεύθυνση της Γερμανίας, όπως αυτή θα χαραχθεί από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00, σε ζωντανή αναμετάδοση από τη σελίδα Facebook του Δημήτρη Καιρίδη – Δημήτρης Καιρίδης-Dimitris Kairidis και μέσω του καναλιού youtube.com/c/DimitrisKairidis 

Τη συζήτηση παρακολούθησαν συνολικά 7900 θεατές. Ακολουθεί το link της συζήτησης: https://youtu.be/MMzgD5u2l54

YouTube video