Παγκόσμια ύφεση και ελληνική οικονομία (Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 07.12.2020)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 2η θεματική συζήτηση του The Thessaloniki International Symposium in World Affairs της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Πολιτιστική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Navarino Network και το Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus.

O Daniel Gros, Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Βέττας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και εγώ ως συντονιστής, συζητήσαμε για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τη δημοσιονομική επιβάρυνση αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της επόμενης μέρας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Νίκος Βέττας συμμετείχε στην Επιτροπή Πισσαρίδη ενώ ο Daniel Gros διαθέτει την ευρυγώνια, πανευρωπαϊκή ματιά για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και τι η Ευρώπη, προκειμένου να ξεπεραστεί η άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση που προκαλεί η πανδημία.

Για τον Daniel Gros, η πολιτική διαχείριση της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξε επιτυχημένη. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη Γερμανία να υποχωρεί από τις παραδοσιακές κόκκινες γραμμές της ενάντια σε μια «ένωση μεταβιβάσεων» (transfers union) και στην έκδοση κοινού χρέους.

Η πρόκληση για τα κράτη-μέλη παραμένει η οικονομική διαχείριση της πανδημίας. Ο Gros επισήμανε τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Το πιο σημαντικό είναι πως θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι η οικονομία θα επιστρέψει στο status quo ante μετά την πανδημία. Αντιθέτως, η πανδημία επιταχύνει μια σειρά από δομικές αλλαγές στην οικονομία, όπως, για παράδειγμα, είναι ο περιορισμός του παραδοσιακού λιανεμπορίου υπέρ του ηλεκτρονικού. Τέλος, υπογράμμισε ότι στις μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, η ποιότητα της διακυβέρνησης και των κυβερνητικών παρεμβάσεων μπορεί να κάνουν τη διαφορά, για καλό ή κακό, σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό σε σχέση με χώρες του μεγέθους της Γερμανίας. Και γι’ αυτό δήλωσε αισιόδοξος για την Ελλάδα.

Για τον Νίκο Βέττα, κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη θα παίξουν η ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψουν οι θέσεις εργασίας στους παραγωγικούς τομείς και κατά πόσο θα είναι επιτυχημένες οι προσπάθειες τους κράτους να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του όπως, για παράδειγμα, μέσω της ψηφιοποίησής του.

Όσον αφορά την Έκθεση Πισσαρίδη, ο Νίκος Βέττας βλέπει θετικά το γεγονός ότι τα συμπεράσματά της απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και τροφοδοτούν μία σημαντική συζήτηση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Ελλάδα. Τέλος, τόνισε ότι για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση χρειάζεται και τη στήριξη των πολιτών, την οποία μπορεί να κερδίσει ξεκινώντας με «εύκολες» και αυτονόητες αλλαγές, που έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Εν τέλει, η πολυπόθητη σύγκλιση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης θα κριθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και της συμμετοχής του ενεργού πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό.

Εδώ η συζήτηση στα αγγλικά: https://youtu.be/Mvw69iQbXnQ

Εδώ η συζήτηση στα ελληνικά (με διερμηνεία): https://youtu.be/sdHlZ8_rjn0