Για μια Ευρώπη της ελευθερίας, ισχυρής απέναντι στους αντιπάλους και τους αρνητές της (06.10.2020)

Πραγματοποιείται αύριο βράδυ, στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, η (πρώτη) απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για την Ευρώπη στο Πρόγραμμα Φοιτητικών Ανταλλαγών και Πανεπιστημιακής Κινητικότητας «Erasmus». Ο νέος θεσμός φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ιδέας, με επίκεντρο την Ελλάδα. 

Το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Πρόεδρος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη της επίσκεψή της, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως εξηγεί και στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. Ωστόσο, αύριο θα μιλήσει στην εκδήλωση μέσω βιντεοκλήσης. 

Προσωπικά, συμμετείχα στην πρωτοβουλία από την αρχή, ως επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Θεοφανώ, σε συνεργασία με μεγάλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες (με επικεφαλής τον Herman von Rompay) και δραστήριους Θεσσαλονικείς, και αύριο θα συντονίσω και θα μιλήσω στην εκδήλωση.  

Ο στόχος του βραβείου είναι να υπογραμμίσει τις κοινές πολιτισμικές καταβολές και τις παράλληλες ιστορικές διαδρομές των ευρωπαϊκών λαών, σε μια εποχή έντασης των αντιπαραθέσεων και της μισαλλοδοξίας αλλά και να αναδείξει την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ως σταυροδρόμι συνάντησης της ευρωπαϊκής Ανατολής και Δύσης που συγκαθόρισαν τη σημερινή Ευρώπη.  

Αύριο, λοιπόν, γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή ιδέα, την ιδέα που πρεσβεύει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν και πως ενωμένοι, εμείς οι Ευρωπαίοι, είμαστε πιο δυνατοί. Ταυτόχρονα, την ώρα που στην Τουρκία μετατρέπουν ιστορικά χριστιανικά μνημεία σε τζαμιά και καλλιεργούν το μίσος και τον φανατισμό, η Ελλάδα εκπέμπει το μήνυμα του πολιτισμού της συναντίληψης και συμπερίληψης για μια Ευρώπη ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και αποφασισμένης και ισχυρής στην υπεράσπισή τους. Το ίδιο θα κάνει και η συντεταγμένη Ελληνική Δημοκρατία με τα θεσμικά της όργανα και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη της απέναντι στους αρνητές της…