Από τους Αρχαίους Έλληνες, στους Βικτωριανούς, στο Τόκυο και τον Αντετοκούνμπο

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Μετά το Euro, σειρά τώρα έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όλοι έχουμε μνήμες και έχουμε συνδέσει τα καλοκαίρια μας με συγκινήσεις που ο αθλητισμός, στα καλύτερά του, ξέρει απλόχερα να προσφέρει.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ανάμεσα στα τόσα, εφηύραν και τα σπορ. Μεσολάβησαν αιώνες παρακμής, μέχρι που οι Άγγλοι της βικτωριανής εποχής αναβίωσαν το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και τον ανταγωνισμό μέσω σπορ ως μέρος του σύγχρονου πολιτισμού. Στον 20ο αιώνα, τα αχανή γήπεδα αλλά, κυρίως, η τηλεόραση μαζικοποίησαν και εμπορευματικοποίησαν τα σπορ και τον ανταγωνισμό μεταξύ αθλητών, ομάδων και εθνών. Σήμερα, κορυφαία διοργάνωση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που τούτες τις μέρες διεξάγονται στο μακρυνό Τόκυο.

Για πολλούς, ωστόσο, Αμερικάνους, στη χώρα που παραμένει η παγκόσμια αθλητική (εκτός των άλλων) υπερδύναμη και όπου η σύνθεση αθλητικής αριστείας, θεάματος και χρήματος έχει καταστήσει τα δημοφιλή αθλήματα μια τεράστια βιομηχανία, το επαγγελματικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, γνωστό ως NBA, είναι κάτι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό. Φέτος, νικητής αναδείχθηκε μια ομάδα από τη Μεσοδύση χάρη σε έναν αθλητή-φαινόμενο, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 από Νιγεριανούς γονείς και μεγάλωσε στα Σεπόλια. Η ιστορία του αποτελεί μια αισιόδοξη κατάφαση για όλους μας, πως η αξία επιβραβεύεται, και έμπνευση για όλη την ανθρωπότητα, ότι δεν έχει σημασία από που ξεκίνησες αλλά που θέλεις να φτάσεις.

Στο Τόκυο, τις επόμενες δυο εβδομάδες, θα μάθουμε τις ιστορίες κι άλλων πρωταθλητών που θα μας συγκινήσουν και, ίσως, μας κάνουν λίγο καλύτερους…