Ποια Ευρώπη, με ποια Ελλάδα; Άρθρο του Δημήτρη Καιρίδη στο Capital.gr

Πηγή: Capital.gr

Του Δημήτρη Καιρίδη

Οι ευρωεκλογές έχουν ένα διακύβευμα προς δύο κατευθύνσεις: την ήττα του λαϊκισμού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στη χώρα μας η εμπειρία της διακυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ λειτουργεί διδακτικά και η Νέα Δημοκρατία, η φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή παράταξη, αναμένεται να επικρατήσει.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η άκρα δεξιά θα ενισχυθεί, όμως ο ρόλος της στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι περιθωριακός, καθώς παραμένει διασπασμένη και περιχαρακωμένη. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα συνεχίσει να ανήκει στις φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις, με κυριότερη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Η ΝΔ θα είναι το μόνο κόμμα του ΕΛΚ που θα δει τη δύναμή του να αυξάνει. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά είναι αυτή που θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές εξελίξεις και είναι σημαντικό η Ελλάδα να έχει δυνατή και αξιόπιστη φωνή εκεί.

Η ελληνική προσπάθεια στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που αντιμετωπίζει μια στρατιωτική απειλή στα ανατολικά της. Έχει κάθε συμφέρον από τη μετατροπή των εξωτερικών συνόρων της σε ευρωπαϊκά, φυλασσόμενα και από έναν ευρω-στρατό.

Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη αλλά το διακύβευμα για τη χώρα μας είναι κρίσιμο. Ήδη το ΕΛΚ έχει ζητήσει την άρση της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η κοινή φωνή της Ευρώπης στον κόσμο. Όλα τα εθνικά μας θέματα, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Μακεδονικό, παίρνουν μέσα από την Ευρώπη, η συμμετοχή στην οποία λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της εθνικής μας ισχύς.

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα έχει να κάνει με την πολιτικοποίηση της νομισματικής ένωσης. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η τραπεζική ένωση και να αναβαθμιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες ώστε να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έφυγαν. Θα πρέπει να μειωθούν τα υπερ-πλεονάσματα ώστε να ανασάνει η οικονομία για να αναπτυχθεί. Και θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μίνι επενδυτικό πρόγραμμα, ειδικά για την Ελλάδα της οποίας η οικονομία παραμένει πολύ μικρότερη από ότι το 2008, προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την προστασία. Προστασία από το ψηφιακό χάσμα και την απειλή να χάσουμε το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Προστασία από την παραφθορά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Προστασία από τις κοινωνικές αναταράξεις που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Και, προστασία από την κλιματική αλλαγή.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συμβάλω και γι’ αυτό συμμετέχω στις ευρωεκλογές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική γενικά. Κι αυτό προϋποθέτει την κυβερνητική αλλαγή, πρόκριμα της οποίας θα είναι η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

*Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας