Η δημοκρατία μας δοκιμάστηκε αλλά άντεξε στις επιθέσεις του λαϊκισμού και των δημαγωγών

Χθες, Τετάρτη 26 Μαΐου και ώρα 6 μ.μ., με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Βουλευτής, Δημήτρης Καιρίδης, συντόνισε μια διαδικτυακή συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον μεγάλο διανοητή Daniel Ziblatt του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και με τη συμμετοχή του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Καθηγητή του Αριστοτελείου, Ευάγγελου Βενιζέλου και της πρυτάνεως του Παντείου, Χριστίνας Κουλούρη. Η εκδήλωση ήταν μία πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ).

Ο Daniel Ziblatt, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο δύναται να αλλοιωθούν και να οπισθοδρομήσουν οι δημοκρατίες μας, όπως συνέβη στη Βενεζουέλα, την Ουγγαρία, την Ινδία, ή ακόμα και σε παλαιότερες, εδραιωμένες δυτικές δημοκρατίες όπως οι ΗΠΑ. Δεδομένου ότι οι δημοκρατίες μας βασίζονται στη συμπεριληπτικότητα και την ανεκτικότητα, πώς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις εχθροπαθείς και μισαλλόδοξες πολιτικές δυνάμεις;

O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι όταν διάβασε το βιβλίο του καθηγητή Ziblatt το 2018, διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να είχε γραφτεί για την Ελλάδα και την τότε απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης και υπονόμευσης των θεσμών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ελληνική Δημοκρατία βγήκε όρθια από την καταστροφική δεκαετή κρίση, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της αλλά και πως ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί όπως συνέβη στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι, παρά τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές καταβολές της επαναστατικής Ελλάδας, πέρασαν πολλές δεκαετίες μέχρι να εξελιχθεί, να εκδημοκρατιστεί και να γίνει λειτουργικό το πολίτευμά μας. Τέλος, τόνισε ότι  καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της έκανε πάντοτε τη σωστή, «δυτική» επιλογή, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας διακατέχονταν από «ανατολίτικες» ψευδαισθήσεις για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο γεωπολιτικός προσανατολισμός  της.

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχε επίσης η Elaine Papoulias, Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Πρόεδρος της ΠΕΕΒΕ, Σταύρος Ανδρεάδης.

Εδώ οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Η συζήτηση στα ελληνικά:

Η συζήτηση στα αγγλικά: