Οι εκλογές στην Ουγγαρία και το μέλλον της Ευρώπης – 3.4.2018

3.4.2018

Η Ουγγαρία είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων στο κέντρο της Ευρώπης. Στις 8 Απριλίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, τις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα κερδίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Fidesz υπό τον πρωθυπουργό Βίκτωρα Ορμπάν. Ο Ορμπάν κυβερνά την Ουγγαρία αδιάλειπτα από το 2010 κι αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη θητεία του. Υπήρξε πρωθυπουργός και την τετραετία 1998-2002. Με άλλα λόγια, είναι ο ηγέτης που έχει καθορίσει τη μετακομουνιστική Ουγγαρία.

Η φήμη του Ορμπάν ξεπερνά τη μικρή του χώρα, κυρίως γιατί εκπροσωπεί ένα πολιτικό μοντέλο που βρίσκεται σε άνοδο. Ήταν ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης της πρώην Ανατολικής Ευρώπης που αμφισβήτησε ανοικτά τα φιλελεύθερα θέσφατα των Βρυξελλών και μίλησε ανοικτά υπέρ μιας αντι-φιλελεύθερης δημοκρατίας (illiberal democracy). Στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015-2016 δεν δίστασε να κονταροχτυπηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, να κερδίσει με το μέρος του βασικούς της συμμάχους, όπως η Αυστρία και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, και να «επιβάλει» μια σκληρότερη γραμμή στο μεταναστευτικό.

Παρά το γεγονός ότι η μετανάστευση είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος για την Ουγγαρία, αφού η χώρα δεν έχει εξωτερική μετανάστευση, ο Ορμπάν παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον πιο αποφασισμένο υπερασπιστή της χριστιανικής Ευρώπης, ενάντια στις «πολυπολιτισμικές Βρυξέλλες». Χάρη και στην οικονομική ανάπτυξη της Ουγγαρίας, που έφτασε το 4,2% αύξηση του ΑΕΠ το 2017, αλλά, κυρίως, εξαιτίας της πολυδιάσπασης της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, ο Ορμπάν μπορεί να είναι αισιόδοξος.