Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο (Η Καθημερινή, 27.08.2020)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την υπερψήφιση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο χρονισμός δεν είναι τυχαίος. Η Ελλάδα είναι χώρα που πορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις του. Η επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Ιόνιο έπεται της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και σε συνεννόηση με την Ιταλία (και την Αλβανία). Θα ήταν ίσως λάθος να είχε προηγηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, στο βαθμό που θα δημιουργούσε άσκοπες προστριβές με τη σύμμαχο αυτή χώρα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αλλού στα 12 μίλια, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου, όταν το κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και του εθνικού μας συμφέροντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ήταν έτοιμος κι αυτός να προχωρήσει στην επέκταση αλλά δεν πρόλαβε. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι είναι έτοιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν προχώρησε, ούτε με προεδρικό διάταγμα ούτε με νόμο. Τώρα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει αυτό που τότε δεν έγινε και με τον σωστό τρόπο: πρώτα συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και μετά επέκταση.

Τι σημαίνει η επέκταση; Επιβεβαιώνει τη νέα εποχή στην ελληνική εξωτερική πολιτική που σηματοδοτούν οι συνεχείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη νέα αυτή εποχή, η Ελλάδα δεν επικαλείται απλώς τα δικαιώματά της αλλά τα κατοχυρώνει με διεθνείς συμφωνίες σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.

Η υπογραφή των συμφωνιών οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων, η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού που επιχείρησε η Τουρκία και, βέβαια, η συγκρότηση ενός ευρύτατου αντι-τουρκικού συνασπισμού με τους Άραβες, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες χώρες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Άλλωστε, η προσέγγιση Αράβων, Ισραήλ και Ελλάδος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τελικός στόχος της διπλωματικής μας προσπάθειας είναι η ανάδειξη μιας γεωστρατηγικής Ευρώπης που θα μπορεί να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τις αρχές και τα συμφέροντά της διεθνώς, ιδίως, στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία στο πλαίσιο ενός διαλόγου νομιμότητας για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που αν δεν καταλήξει σε συμφωνία θα επιτρέπει τη διεθνή διαιτησία. Ταυτόχρονα, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και όλα της τα δικαιώματα με κάθε πρόσφορο μέσο και με τεράστιο κόστος για κάθε αμφισβητία, με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.