Η Θράκη μας

Με συγκίνηση συμμετείχα στην Ολομέλεια της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη στη Βουλή, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, υπό την προεδρία της Ντόρα Μπακογιάννη, και εισηγήθηκα την ενότητα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και, συνολικά, της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά από 14 μήνες επίπονης δουλειάς, με πολλές συναντήσεις με υπουργεία, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, οικονομικούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες, καταθέσαμε, την περασμένη εβδομάδα, ένα ολοκληρωμένο πόρισμα με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης.

Όλο αυτό το διάστημα έγινε μια εξαιρετική δουλειά για ένα εθνικό θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες, μέσα κι έξω από τη Θράκη: τη θωράκιση και την ανάπτυξη της περιοχής που αντιμετωπίζει γνωστές και χρόνιες προκλήσεις. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές. Ως προς τα οικονομικά, κινούνται σε 5 βασικούς άξονες:

1. Αναδιαμόρφωση του πρωτογενή τομέα και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής,

2. Ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θράκης σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών, με έμφαση στη διασυνδεσιμότητα των μεταφορών,

3. Αναδιάταξη του εργασιακού, οικονομικού και επενδυτικού μοντέλου για μία καινοτόμα και βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και εισαγωγή κινήτρων σύμφωνων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ελληνική και διεθνή εμπειρία που θα έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα με τις λιγότερες στρεβλώσεις,

4. Δημιουργία ενός δυναμικού και αλληλένδετου οικοσυστήματος κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο την οικονομία της γνώσης και ιδρύματα όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και,

5. Διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία: η Θράκη ως brand name, με μετατροπή της “ακριτικότητας” και της πολυπολιτισμικότητας από πρόβλημα σε πλεονέκτημα.

Αν και στη Βουλή με έστειλαν εκπρόσωπό τους οι πολίτες της βόρειας Αθήνας, των οποίων η αγάπη και η εμπιστοσύνη μου δίνουν δύναμη καθημερινά, η Θράκη αφορά και συγκινεί όλους τους Έλληνες. Μαζί με συνάδελφους εκτός Θράκης, όπως η Πρόεδρος της Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη, και ο Συντονιστής για τα Θεσμικά Ζητήματα, Θεόδωρος Ρουσόπουλος – Theodoros Roussopoulos, και τους Θρακιώτες βουλευτές μας εργαστήκαμε σκληρά και συνεργαστήκαμε αρμονικά για την κατάρτιση ενός στρατηγικού πλαισίου που δεν θα είναι “λόγια” αλλά θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις και κατευθύνσεις. Στόχος, τώρα, είναι να το ψηφίσουμε μέχρι το τέλος του μήνα και να ξεκινήσουμε άμεσα την υλοποίησή του όπως θέλει ο Πρωθυπουργός, Kyriakos Mitsotakis, και η κυβέρνηση της ΝΔ και απαιτεί ο κόσμος της Θράκης και όλος ο ελληνικός λαός. Προϋπόθεση για την ενίσχυση της εθνικής αποτροπής και ισχύος είναι η ευημερία των ακριτικών περιοχών μας, όπως, κατεξοχήν, είναι η Θράκη μας, με νέους που μένουν στον τόπο τους και κάνουν οικογένειες και άλλους που επιλέγουν να ζήσουν σε μια πανέμορφη περιοχή με πανέμορφους ανθρώπους, αρκεί να έχουν δυνατότητες και προοπτικές.

Add Comment