Η Ευρώπη σε υποχώρηση

Το ταξίδι του Τζοσέ Μπορέλ στη Μόσχα ήταν, από άποψη εικόνας αν όχι ουσίας, μια καταστροφή. Μπροστά στον έμπειρο και γεμάτο αυτοπεποίθηση Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άκουσε, χωρίς να αντιδράσει, απλώς υπομειδιώντας, τις κατηγορίες του Λαβρόφ ότι η Ευρώπη είναι αναξιόπιστη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια μέρα της επίσκεψης, η Ρωσία ανακοίνωνε την απέλαση μιας σειράς διπλωματών τριών ευρωπαϊκών χωρών, κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη φυλάκιση του Ναβάλνυ.

Εκπροσωπώντας μια Ένωση με υπερδεκαπλάσιο οικονομικό βάρος από τη Ρωσία, ο Μπορέλ έδωσε την αίσθηση ότι η Ε.Ε. στερείται γεωστρατηγικού προσανατολισμού. Απέναντι στην επιθετικότητα των ανατολικών της γειτόνων, που δείχνουν να πάσχουν από αυτοκρατορικά σύνδρομα, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, η Ε.Ε. διστάζει, καθυστερεί, ομφαλοσκοπεί, διχάζεται και, εν τέλει, αυτο-ακυρώνεται.

Σε πολλούς, είναι προφανές ότι η σημερινή ηγεσία της Ε.Ε. (Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Μπορέλ κλπ) είναι κατώτερη των κρίσιμων ιστορικών περιστάσεων. Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να συνέρχονται από τη σύγχυση στην οποία είχαν βυθιστεί στο τέλος της Προεδρίας Τραμπ και επανακάμπτουν με αυτοπεποίθηση στο διεθνές προσκήνιο, η Ευρώπη εμφανίζεται καθηλωμένη.