Ξημέρωμα στον Έβρο (07.12.202)

Έλαβα από φίλο Εβρίτη και δημοσιεύω τη φωτογραφία του παραποτάμιου φράκτη, του οποίου η κατασκευή προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για ένα περίπλοκο έργο που στόχο έχει να σταματήσει τη λαθροδιακίνηση παράτυπων μεταναστών, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, και να διασφαλίσει τον σεβασμό των ελληνικών συνόρων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε στη ρίζα του την απόπειρα εργαλειοποίησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την Τουρκία, που όλο το προηγούμενο διάστημα, επί Σύριζα, το χρησιμοποιούσε για να εκβιάζει τους Ευρωπαίους και, ιδιίως, τους Γερμανούς.

Έκτοτε, οι ροές μειώθηκαν πάνω από 80%, την ώρα που αυξάνονται αλλού, π.χ. στην Ιταλία. Επιπλέον, η Ελλάδα καταγγέλει τις προσπάθειες της Τουρκίας, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων και του διεθνούς δικαίου, να “λαθροδιακινήσει” παράτυπους μετανάστες, όπως το πρόσφατο περιστατικό στο Αιγαίο, όπου η τουρκική ακτοφυλακή έσπρωξε μια ακυβέρνητη λέμβο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει απογοητευμένη από τη συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και εξαρτημένη από αυτήν στο προσφυγικό. Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η ελληνική διπλωματική προσπάθεια στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν είχαμε εν εξελίξει μια νέα προσφυγική κρίση, όπως επεδίωκε ο Ερντογάν.

Κι αν, ακόμα περισσότερο, στην εξουσία παρέμειναν αυτοί που τα κάναν μπάχαλο και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό την περίοδο 2015-2019, προς μεγάλη ικανοποίηση της Τουρκίας και των λαθροδιακινητών.

Και κάτι τελευταίο: ο Έβρος και η ασφάλεια και ευημερία του αποτελούν ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Αυτό το νόημα έχει και η διακομματική επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, όπου μετέχω και συντονίζω το πρόγραμμα οικονομικών και αναπτυξιακών δράσεων για την περιοχή. Το υψηλό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής και η αυταπάρνηση τους στην υπεράσπιση της ελληνικής κυριαρχίας, και στην κρίση του περασμένου Μαρτίου, αποτελούν οδηγό και παράδειγμα για όλους μας.