Έβρος, χθες

Σε συνέχεια της χθεσινής μου ανάρτησης για τη συζήτηση στη βουλή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τον κ. Σχοινά και κ. Μηταράκη: ο φράχτης στον Έβρο προχωρά. Η φωτογραφία είναι από τη θέση “Κτήμα Τσιρόζη” στον Έβρο που δείχνει την πρόοδο των εργασιών. Οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90% το 2020, κάτι που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και διαχειριστική επάρκεια το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, η Ευρώπη ακολουθεί τη μέση οδό ανάμεσα στους ακραίους που θέλουν την Ευρώπη είτε τελείως κλειστή είτε τελείως ανοικτή. Άλλωστε, τα δύο άκρα αλλητροφοδοτούνται: η προσφυγική κρίση του 2015 και η γνωστή αντιμετώπιση της “Τασίας” οδήγησε και στο Brexit και στην άνοδο της Αλτερνατίβας στη Γερμανία.

Η Νέα Δημοκρατία και, συνολικά, η Ε.Ε. σήμερα πιστεύουν στην προστασία των προσφύγων αλλά και στην επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους. Αυτός ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος και τον απαιτεί α) ο μέσος σκεπτόμενος Ευρωπαίος, β) η κοινή λογική και γ) οι διεθνείς δεσμεύσεις. Η Ε.Ε. χρειάζεται καλά φυλασσόμενα σύνορα και αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Για να μπορούμε να απαιτούμε το δεύτερο, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει το πρώτο.

Γι’ αυτό η φωτογραφία από τον Έβρο, εκτός των άλλων, αποτελεί και ένα πανίσχυρο ελληνικό επιχείρημα προς αξιοποίηση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας.