Άλωση, Ερντογάν και τούρκο-κιτς

Η 29η Μαΐου είναι καταχωρημένη στην ιστορία και στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ελληνισμού ως η μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς Ερντογάν έχει επιλέξει να “γιορτάζει” την επέτειο. Για τον Ερντογάν και τους ισλαμο-λαϊκιστές του, η επέτειος είναι μια ευκαιρία επανασύνδεσης της σύγχρονης Τουρκίας με την άνοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και απομάκρυνσης από τον Κεμαλισμό, ο οποίος επιχείρησε να διαφοροποιήσει τη ρεπουμπλικανική Τουρκία από την οθωμανική κληρονομιά, δίνοντας έμφαση στο προ-οθωμανικό παρελθόν των τουρκικών φύλων, από τα οποία προήλθαν οι σημερινοί Τούρκοι.

Χθες, ο Ερντογάν το “τερμάτισε”. Έστησε ένα αποκρουστικό σόου τούρκο-εθνικιστικού κιτς με επίκεντρο ένα μεγαλειώδες μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, την Αγία Σοφία, τον ελληνορθόδοξο καθεδρικό της Πόλης. Ο Ερντογάν, για μια ακόμα φορά, διατυμπάνισε αυτό που πραγματικά είναι: ένας ακραίος λαϊκιστής που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τα μισαλλόδοξα και απαίδευτα αισθήματα της εκλογικής του βάσης.

Θύμα αυτής της επιλογής του δεν είναι μόνο η ιστορία, ο πολιτισμός και οι σχέσεις της Τουρκίας με τον πολιτισμένο κόσμο και την Ελλάδα. Θύμα της είναι και οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες, στους οποίους ο Ερντογάν προσφέρει “θέαμα” αδιανόητης κακογουστιάς αφού δεν μπορεί να προσφέρει “άρτον”.