Ελλάδα-Αλβανία

Συνάντησα σήμερα την Υπουργό Επικρατείας της Αλβανίας, υπεύθυνη για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, κα Elisa Spiropali και συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της εισόδου όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση, αρκεί να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να διασφαλίζεται ο ειλικρινής ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πολιτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα τη σημασία της γρήγορης επίλυσης της εκκρεμότητας καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες (χωρίς παρεμβάσεις τρίτων…) και της προστασίας της ελληνικής μειονότητας.

Η Αλβανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην πατρίδα μας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξή της.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων:

Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την Υπουργό Επικρατείας της Αλβανίας 

O Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Δημήτριος Καιρίδης, πραγματοποίησε σήμερα, στη Βουλή, συνάντηση με την Υπουργό Επικρατείας της Αλβανίας, κυρία ElisaSpiropali.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών που διέπονται από ειλικρινή φιλία, καθώς και στις μεγίστης σημασίας για την εξασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή διμερείς και παριφερειακές συνεργασίες.  Επεσήμανε, τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, μνημονεύοντας τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, που σηματοδότησε την απαρχή για ένταξη των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε..  Αναφορά έγινε επίσης, εκ μέρους του Αντιπροέδρου σε εθνικιστικές, αποσπαστικές από τα θετικά βήματα δυνάμεις, που ελλοχεύουν στην περιοχή, καθώς και σε εξωτερικούς παράγοντες, εκτός ΕΕ, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, που παρεμβαίνουν στη διαδικασία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έχοντας ως βασικό τους στόχο την καθυστέρησή της. Εν συνεχεία, τόνισε την αξία ενός αμετακίνητου προσανατολισμού από μεριάς της Αλβανίας, προς τη δυτική της κατεύθυνση και χαιρέτισε την υιοθέτηση της δευτερογενούς νομοθεσίας σχετικά με την προστασία εθνικών μειονοτήτων στη γείτονα χώρα, προτρέποντας για συνέχιση της υιοθέτησης και των λοιπών εφαρμοστικών νόμων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προσέθεσε τέλος, τη σημασία της ολοκλήρωσης απογραφής του πληθυσμού, γεγονός που θα επιτάχυνε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ώστε η ευημερία της χώρας να είναι απρόσκοπτη, πολλώ μάλλον εφόσον η έννοια της διεύρυνσης λαμβάνει και για τις χώρες του Βορρά, εκ της συγκυρίας, νέες διαστάσεις.

Η Υπουργός Επικρατείας, κυρία Elisa Spiropali, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη της Ελλάδας στο στόχο της χώρας της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δήλωσε δε, ότι η ισχυρή πολιτική βούληση  της Αλβανίας προς τον προαναφερθέντα στόχο, αποδεικνύεται έμπρακτα από την προσήλωσή της στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της  με αυτήν της Ε.Ε.,  σύμφωνα με τις σχετικές υπαγορευμένες υποδείξεις. Σημείωσε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα της σε σχέση με την ψηφιοποίηση, ειδικά όσον αφορά στο Κτηματολόγιο, με προσανατολισμό για πλήρη ψηφιακή καταγραφή, έως το 2024.