Συνεδρίαση της COSAC στο πλαίσιο της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ (Ε.Δ. Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, 16.06.2020)

Την Τρίτη 16 Ιουνίου, έλαβα μέρος (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη συνεδρίαση της COSAC, της επιτροπής των εκπροσώπων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εθνικών κοινοβουλίων της Ε.E.

Στην παρέμβασή μου αναφέρθηκα στο άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς, στην ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της πολιτικής Ευρώπης, την ώρα που η κρίση επιτείνει το “γεω-στρατηγικό κενό”, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων στην Ουάσιγκτον, και την ανάγκη η Ευρώπη να υποστηρίξει με αξιοπιστία ένα ευρωπαϊκό “casus belli” έναντι κάθε εξωτερικής απειλής στα σύνορά της.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Βουλής των Ελλήνων:

Την Τρίτη 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της κροατικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., με τη συμμετοχή του Α’ Αντιπροέδρου και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Δημήτρη Καιρίδη.

Η ημερήσια διάταξη της τηλεδιάσκεψης περιλάμβανε το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην πανδημία του κορονοϊου και τις επιπτώσεις του στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), καθώς και τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Βασικοί εισηγητές υπήρξαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Maroš Šefčovič και Dubravka Šuica, αρμόδιοι για τις διοργανικές σχέσεις και τη διερεύνηση προοπτικών, και τη δημοκρατία και τη δημογραφία αντίστοιχα, ενώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) η Αντιπρόεδρος κα Mairead McGuinness και ο εισηγητής του ΕΚ για το ΠΔΠ κ. Jan Olbrycht.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων κατά την πρώτη ενότητα τοποθετήθηκε ο κ. Καιρίδης, ο οποίος αναγνώρισε ότι ελήφθησαν γενναίες αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ζήτημα της «χαλάρωσης» των προϋποθέσεων για την έγκριση κρατικών ενισχύσεων, γεγονός που πρόκειται να δώσει μεγάλο προβάδισμα σε χώρες δημοσιονομικά ισχυρές, όπως η Γερμανία. Σημείωσε δε ότι για την εκταμίευση ενισχύσεων, θα πρέπει να πληρούνται οι προβλέψεις του Κανονισμού του 2014 περί μη προβληματικότητας τους, τη στιγμή που οι περισσότερες των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μεν βιώσιμες και ενήμερες, αλλά είναι προβληματικές και επομένως δεν χρήζουν αυτής της στήριξης. Κλείνοντας, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι η έξαρση της πανδημίας του COVID – 19 κατέδειξε την ανάγκη ανάληψης ηγετικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας, καθώς ισχυροί παγκόσμιοι παίκτες όπως οι Η.Π.Α. φάνηκε ότι δεν ήταν σε θέση να παρέμβουν αποτελεσματικά.

Ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος τοποθετήθηκε στη δεύτερη ενότητα της ημερήσιας διάταξης, επεσήμανε ότι η έλλειψη τόλμης και η καθυστέρηση της Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων οδηγεί αναπόφευκτα στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών της. Ενόψει της διοργάνωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κάλεσε τους συναδέλφους του να αναλογιστούν ποια Ευρώπη επιθυμούν και οραματίζονται οι πολίτες της: την Ευρώπη της εργασίας, της αλληλεγγύης και της πολιτικής εμβάθυνσης ή την Ευρώπη των αριθμών, των τραπεζών και της κερδοσκοπίας. Επικαλούμενος δε τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της Ε.Ε., ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι αν η Ευρώπη δεν αλλάξει εγκαίρως, είναι καταδικασμένη να πεθάνει πολιτικά.

Εδώ το δελτίο τύπου: https://www.hellenicparliament.gr/…/Grafeio-…/Deltia-Typou/…