Ο αξιότιμος κ. Brett McGurk

“Η Αμερική επέστρεψε!” διακήρυξε χθες ο Πρόεδρος Μπάιντεν από το διαδικτυακό βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου, της πιο σημαντικής διοργάνωσης παγκοσμίως σε ζητήματα ασφαλείας.

Το βέβαιο είναι ότι ο Brett McGurk, ο πιο συγκροτημένος επικριτής της Τουρκίας του Ερντογάν, επέστρεψε. Ο McGurk υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος σε όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις από την εποχή Μπους, στον Ομπάμα και τον Τραμπ.

Το 2018 παραιτήθηκε διαφωνώντας με την υποχώρηση του Τραμπ στον Ερντογάν στη Συρία, που οδήγησε στην εγκατάλειψη των Κούδρων εκεί. Τώρα, ο Μπάιντεν, με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, τον διόρισε επικεφαλής Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις στην Άγκυρα υπήρξαν υστερικές.

Για τον McGurk η Τουρκία δεν είναι πια πλεονέκτημα για το ΝΑΤΟ και τη Δύση αλλά αντίπαλος. Παραβιάζει κατάφωρα τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν ενώ επίκειται η δίκη της Halkbank, συνεργάζεται με τη Ρωσία και υποστηρίζει τους Ισλαμιστές τρομοκράτες.

Παραθέτω το λινκ μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης, που έγινε προ ενάμισι έτους, για το τι πιστεύουν στην Αμερική για την Τουρκία. Υπάρχουν οι υπερασπιστές της αλλά υπάρχει και ο McGurk, ο μόνος εκ των συνομιλητών που έχει σήμερα υψηλόβαθμη δημόσια θέση στη νέα κυβέρνηση.

Αξίζει πραγματικά να τον παρακολουθήσετε από το 6:20” και μετά. Η τοποθέτηση του McGurk συμπυκνώνει το πρόβλημα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις που παιρνούν τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση τους.

Add Comment