Η πιο μεγάλη ήττα

Στις χθεσινές εκλογές στην πολιτεία της Τζώρτζια, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν δυο γερουσιαστές (η εκλογή του δεύτερου δεν έχει κλείσει αλλά είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα) και εξασφάλισαν τον έλεγχο και της Γερουσίας (είχαν της Βουλής).

Η νίκη δυο Δημοκρατικών σε μια νότια πολιτεία είναι από μόνη της είδηση. Η νίκη ενός Αφρο-Αμερικάνου και ενός Αμερικανο-Εβραίου είναι ακόμα μεγαλύτερη είδηση. Επιπλέον, χάρη στο χθεσινό αποτέλεσμα, ο Νεοϋρκέζος Chuck Schumer θα είναι ο πρώτος Αμερικανο-Εβραίος ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία. (Και, μόνον ότι προέρχεται από τη Νέα Υόρκη τον καθιστά πολύ περισσότερο δεκτικό στις ελληνικές απόψεις από ότι ο προκάτοχος του).

Η νίκη των Δημοκρατικών οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στον Τραμπ και στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Απέτυχε να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε μπανανία αλλά κατάφερε να διχάσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από ότι πριν δυο μήνες.

Ο ακραίος λαϊκισμός του Τραμπ αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους για δεύτερη φορά. Σε λίγες ώρες, το Κογκρέσο θα επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία. Η φιλελεύθερη δημοκρατία άντεξε και αυτή τη δοκιμασία…