9/11

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και στο αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, που συγκλόνισαν τον κόσμο και χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας.

Είκοσι χρόνια μετά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το “φαρμάκο” αποδείχτηκε χειρότερο από το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Η αμερικανική απάντηση στη μέγα-τρομοκρατία των τζιχαντιστών υπήρξε καταστροφική. Όχι μόνο γιατί συνέβαλλε στην ένταση των συγκρούσεων στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Αλλά και γιατί απονομιμοποίησε το “φιλελεύθερο κατεστημένο” στη Δύση και άνοιξε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό του Τραμπ και του Brexit.

Είκοσι χρόνια μετά, η φιλελεύθερη δημοκρατία στη Δύση βρίσκεται σε κρίση, όχι εξαιτίας των επιθέσεων του όποιου τρομοκράτη, αλλά γιατί είναι σε πόλεμο με τον εαυτό της, αμφισβητούμενη εκ των έσω, με την ενεργό βοήθεια των εχθρών της.

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί που πήγαν στο Αφγανιστάν για να διώξουν τους τρομοκράτες και τους Ταλιμπάν, έφυγαν οι ίδιοι από αυτούς.

Add Comment